Antibiotice Iasi si-a propus o crestere de 30% a vanzarilor de medicamente in Vietnam

Acţionarii producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) au aprobat în adunarea generală de marţi, 19 aprilie, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, ce prevede venituri de 350 milioane de lei şi un profit brut de 34,2 milioane de lei, ambii indicatori fiind în creştere cu 6% faţă de 2015.

„În fundamentarea bugetului pentru acest an au fost avuţi în vedere şi factorii cu influenţă negativă precum creşterea progresivă a taxei clawback, care se estimează că va reduce profitul companiei cu 30 mil. lei, majorarea costurilor de fabricaţie dar şi scăderea preţurilor la medicamentele generice“, potrivit unui raport emis ieri de companie pe bursă.

Anul trecut, Antibiotice Iaşi a raportat venituri totale din vânzări de 330 milioane de lei, în creştere cu 3%, şi un profit brut de 32 milioane de lei, cu 23% peste estimări. Cota de piaţă companiei a urcat la 2,45%, ocupând locul patru în rândul producătorilor de medicamente generice cu prescripţie medicală şi medicamente fără prescripţie medicală (OTC) din România, conform Cegedim.

Acţionarii companiei au aprobat ca profitul net, de 27 milioane de lei, să fie repartizat pentru dividende, valoarea brută a acestora fiind de 0,0207 lei pe acţiune. Plata dividendelor va începe pe 15 septembrie 2016.

Ministerul Sănătăţii este acţionarul majoritar, cu o deţinere de 53% din capital. În contul acestei participaţii, statul român va încasa dividende de 7,4 milioane de lei. SIF Oltenia (SIF5) este al doilea cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 13,28% în contul căreia va încasa dividende de 1,8 milioane de lei.

Urmează fondul de investiţii Broadhurst cu o deţinere de 4,19%, în contul căreia îi revin dividende de circa 0,6 milioane de lei.

Anul trecut, exporturile Antibiotice au ajuns la 22,9 milioane dolari, în creştere cu 7% comparativ cu 2014, pieţele internaţionale având o pondere de 28% în cifra de afaceri. Potrivit raportului anual pe 2015, motorul de creştere a exporturilor au fost vânzările de nistatină, medicament folosit în tratamentul candidozelor digestive.

„Piaţa pe care s-a înregistrat cel mai mare ritm de creştere al vânzărilor de nistatină a fost SUA, unde cantităţile livrate s-au triplat, ca urmare a atragerii unor importanţi utilizatori finali ai acestei substanţe active“, potrivit raportului anual.

Acţionarii Antibiotice au aprobat şi înfiinţarea unei reprezentanţe în Vietnam, pentru a susţine dezvoltarea afacerilor companiei în Asia de Sud-Est. Producătorul şi-a propus o creştere de 30% a vânzărilor de medicamente în Vietnam, în 2016, şi triplarea volumelor până în 2020.

În cadrul aceleiaşi adunări generale, acţionarii au votat şi membrii consiliului de admnistraţie, respectiv Ioan Nani – din partea Ministerului Sănătăţii, Nicolae Stoian – din partea SIF Oltenia şi Elena Caliţoiu – din partea SIF Oltenia.

Preşedintele CA a fost ales Ionuţ Sebastian Iavor, director general la direcţia generală resurse umane, juridic şi contencios în cadrul Ministerului Sănătăţii, iar vicepreşedinte este Ioan Nani, care ocupă şi funcţia de director general al Antibiotice.

La nivelul pieţei locale, vânzările totale de medicamente au scăzut cu 4,7% anul trecut, până la 11,7 miliarde de lei, aceasta fiind primul declin al pieţei farma din ultimul deceniu (conform datelor companiei de cercetare de piaţă Cegedim). De asemenea, preţurile medicamentelor generice s-au redus în medie cu 20%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.04.2016


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: