Romgaz isi construieste termocentrala noua la Iernut de 280 milioane euro. Proiectul va contribui la cresterea economiei romanesti

Producătorul de gaze Romgaz vrea să construiască o termocentrală nouă pe gaze, la Iernut, proiect estimat la 281 milioane de euro, fără TVA, investiţia având ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care apreciază că noua unitate va contribui la creşterea economiei româneşti, iar în perioada următoare vor mai apărea alte exemple asemănătoare.

Aceasta este prima termocentrală pe care o companie de stat o va construi după 1990.

“Ministerul Energiei şi Guvernul Cioloş au deblocat în ultimele şase luni mai multe importante proiecte de investiţii în sectorul energetic. Un exemplu bun este investiţia de circa 280 de milioane de euro de către Romgaz, pentru modernizarea centralei electrice de la Iernut, investiţie care va avea ca efect, între altele, creşterea cu 55% a randamentului centralei şi reducerea emisiilor poluante”, a afirmat Grigorescu.

Romgaz preluase o termocentrală la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei. Valoarea totală estimată a contractului de proiectare şi execuţie scos la licitaţie acum de Romgaz este de 281,3 milioane euro fără TVA.

Ministrul Energiei precizează totodată că acesta nu este primul pas pozitiv făcut de Romgaz în acest an. În urmă cu câteva luni, compania a finalizat modernizarea depozitului de gaze de la Sărmăşel, o altă investiţie importantă pentru creşterea securităţii energetice.

“Finanţarea modernizării de la Iernut se va face din fonduri proprii ale Romgaz dar şi, potenţial, din fonduri nerambursabile, cum ar fi Planul Naţional de Investiţii (PNI), program de finanţare deblocat de Ministerul Energiei după trei ani de inactivitate”, a adăugat Grigorescu.

Ministrul Energiei precizează că societăţile energetice sunt încurajate să investească, să se modernizeze şi să contribuie la creşterea economiei româneşti.

“Veţi vedea şi alte exemple bune în perioada următoare”, a precizat ministrul.

Primul grup energetic la Iernut a fost pus în funcţiune în anul 1963, iar până la sfârşitul anului 1967 s-au construit şi restul de cinci grupuri energetice, constituind o putere totală de 800 MW. La data de 30 martie 2012, termocentrala a trecut în proprietatea Romgaz, în contul unei datorii de circa 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale Bucureşti o avea către compania de gaze.

Lucrările la noua investiţie vor fi parţial finanţate, în proporţie de cel mult 25%, din fondurile acumulate de stat în urma vânzării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Din aceşti bani pot fi acordate, în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată de către UE, subvenţii pentru proiectele de investiţii ale producătorilor de energie care au ca scop şi rezultat reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Noua termocentrală în ciclu combinat cu turbine de gaze ar urma să aibă o putere instalată de maxim 430 MW şi eficienţă electrică brută de minimum 56%. Compania preconizează că lucrările vor dura 3 ani, de la data atribuirii contractului.

“Valoarea estimată, fără TVA, este de 281.296.700 euro, din care cheltuieli diverse şi neprevăzute în sumă de 24.227.700 euro, care reprezintă 9.42%, iar valoarea fără diverse şi neprevăzute este de 257.069.000 euro, fără TVA”, se arată într-un anunţ de participare al Romgaz.

Data limită de trimitere a ofertelor este 7 septembrie, iar termenul limită de evaluare a acestora a fost fixat pe 8 septembrie. La licitaţie pot participa doar companii sau consorţii de companii cu o medie globală a cifrei anuale de afaceri, pe ultimii 3 ani, de cel puţin 250 milioane euro.

Potrivit unei informări întocmite de către Consiliul de Administraţie al Romgaz pentru acţionari, noua termocentrală de la Iernut ar urma să fie dată în folosinţă în 2020.

Investiţia va fi recuperată în nouă ani de la punerea sa în funcţiune.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are o valoare de piaţă de 8,84 miliarde lei, echivalentul a circa 1,9 miliarde euro.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: