10 ţări unde poţi face cele mai bune afaceri

Mediul în care operează afacerile dintr-o economie – legi şi reglementări comerciale, instituţii juridice şi politice – oferă baza de creştere pentru businessuri. Un mediu slab funcţional, care nu reuşeşte să ofere garanţii şi sisteme de securitate de bază, induce cel mai ridicat risc pentru investiţii.

În schimb, acele economii cu politicile comerciale deschise şi cu sisteme juridice şi competiţionale clar definite oferă o platformă mult mai bună pentru dinamica afacerilor.

Pornind de la aceste principii, compania de consultanţă americană Grant Thornton, cu sprijinul sondajului realizat de Economist Intelligent Unit (EIU), a realizat un clasament al ţărilor care beneficiează de cel mai favorabil mediu de operare a afacerilor, bazându-se pe opiniile a 406 senior executivi din 50 de economii.

Cele mai importante aspecte urmărite au fost cele afiliate comerţului exterior şi regimurilor de schimb. Totodată, managerii de top au fost intervievaţi şi despre politicile naţionale referitoare la companii şi concurenţă, precum şi despre riscul juridic şi de reglementare. Stabilităţii politice i-a fost atribuită, în chestionarul EIU, o importanţă mai mică.

Potrivit consultanţilor de la Grant Thornton, dezvoltarea unui mediu operaţional solid pentru afaceri ar putea dura ani de zile. Ca atare, nu este deloc surprinzător că primele zece locuri din acest top sunt adjudecate de economiile mature. De altfel, pe primele locuri sunt plasate cinci state europene, ceea ce demonstrează că, în pofida lipsei actuale de creştere, regiunea are o bază puternică de dezvoltare.

Finlanda, Irlanda, Suedia, Olanda şi Danemarca sunt toate economii foarte deschise, cu un mediu concurenţial şi un sistem de reglementare puternic. Dintre acestea, Irlanda a suferit cel mai mult de pe urma crizei din zona euro, dar a reuşit să reziste datorită sistemului scăzut de impozitare al companiilor, care a transformat-o într-o destinaţie atractivă pentru investiţii.

În timp ce toate economiile G7 – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA – ocupă primele 30 de locuri ale clasamentului, cele caracterizate de cea mai mare creştere economică – Brazilia, Coreea de Sud, India, Rusia, Indonezia, Mexic, China şi Turcia – s-au plasat abia pe ultimele 20.

Acest fapt sugerează că mediul în care operează afacerile are încă nevoie de măsuri suplimentare pentru dezvoltare. De altfel, recenta expropriere decisă de Argentina în cazul YPF, o companie petrolieră deţinută de spaniolii de la Repsol, semnalează riscurile cu care se pot confrunta afacerile când investesc în pieţe cu sisteme de reglementare diferite.

În acelaşi context, Rusia şi India, două economii mari, dar afectate de o corupţie ridicată, se regăsesc printre ultimele cinci poziţii ale topului. De exemplu, în India, anularea deciziei care permitea unui grup străin să cumpere până la 51% din acţiunile unei companii locale de retail arată cât de închise sunt unele dintre sectoarele economice ale acestei ţări.

În pofida ritmului rapid de creştere economică, şi China are unul dintre cele mai puţin dinamice medii de operare a afacerilor. Aspectul care ridică mari probleme este cel al competiţiei, afectată de numărul şi de dominaţia mare a companiilor de stat.

Chile, care a făcut progrese uriaşe în ultimii ani prin reducerea numărului de proceduri, a costurilor şi a duratei de înfiinţare a unei afaceri, ocupă cea mai înaltă poziţie în rândul ţărilor emergente, locul 14, la egalitate cu Elveţia, dar înaintea Marii Britanii, Franţei şi
Spaniei. Mult încercata Grecie ocupă locul 35, după Coreea, Mexic şi Uruguay.

TOP REGIUNI
1. Țările nordice 91,4 puncte
2. America de Nord 90,4 puncte
3. Europa Occidentală 86,8 puncte
4. Statele G7 85,5 puncte
5. Scorul mediu la nivel global 75,8 puncte
6. Asia Pacific 72,9 puncte
7. Europa de Est 72,9 puncte
8. America Latină 63,9 puncte
9. Țările cu cea mai mare creştere economică 62,3 puncte
10. Orientul Mijlociu şi Africa 60,3 puncte

TOP DESTINAŢII DE BUSINESS
1. Finlanda 94,2 puncte
2. Irlanda 93,2 puncte
3. Suedia 92,8 puncte
4. Olanda 91,5 puncte
5. Danemarca 91,4 puncte
6. Canada 91,2 puncte
7. Australia 90,7 puncte
8. Luxemburg 90,7 puncte
9. Noua Zeelandă 90,4 puncte
10. Austria 90,1 puncte


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.