Banii si respectul, valorile romanilor

Tinerii au o parere mai degraba proasta despre generatia lor: se considera iresponsabili, nerespectuosi, fara vointa, excentrici. Adultii, pe de alta parte, atribuie trasaturi de caracter pozitive propriei generatii, insa se considera dezavantajati din cauza ca ca au statut socio-ocupational precar. Batranii se autovictimizeaza, sustin ca sunt nemultumiti si altruisti. In ceea ce priveste valorile romanilor, banii si respectul sunt in top.

Acestea sunt cateva dintre rezultatele studiului “Raporturile intre generatii”, realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei, la care au participat trei generatii: tinerii, adultii si cei varstnici. Cercetarea a fost coordonata de Mihaela Ionescu si dr. Gheorghe Bunescu.

Despre cercetare:

Studiul, care a analizat raporturile intre generatii, a fost facut in decursul anului 2006, pe subiecti care fac parte din trei categorii de varsta (tineri, adulti si varstnici). Esantionul a fost de 659 de subiecti tineri cu varsta intre 17 si 25 de ani, 463 de adulti de 35-55 de ani si 357 de subiecti care faceau parte din populatia varstnica, adica peste 65 de ani. Subiectii provin din 22 de judete. Lor li s-au dat interviuri individuale, chestionare, focus-grupuri, istoria vietii prin metoda autobiografica (aplicata generatiei varstnice).
Participantii la studiu a trebuit sa aleaga primele cele mai importante valori dintre 16 optiuni (bani, respect, dreptate, invatatura, munca etc). Tinerii au pus pe primul loc banii (50,2%), dar si optiunile adultilor (39,3 %) si varstnicilor (37,5%) au fost apropiate pentru aceeasi valoare. Pe primul loc la adulti s-a situat respectul reciproc, iar la batrani – munca si cinstea.

Per total, generatiile plaseaza pe primul rang aspiratia spre o familie unita, caracterizata de un climat armonios: 47,9% tineri, 40,6% adulti si 35,8% varstnici. Tinerii insa, pun pe primul loc profesia, pe cand adultii si varstnicii considera mai importanta familia.

Referitor la atitudinea fata de casatorie si formele alternative de familie, toate generatiile acorda cea mai mare pondere optiunii pentru familia cu copii (tinerii aproba acest tip de familie in proportie de 80,6 la suta), dar ei au si o atitudine mai pozitiva fata de concubinaj.

In acelasi timp, toate generatiile dezaproba in mare masura relatiile sexuale intamplatoare, de scurta durata si instabile.

Stabilitatea financiara, pe primul loc

Subiectii au trebuit sa aleaga primele cele mai importante valori dintre 16 optiuni (bani, respect, dreptate, invatatura, munca etc). Tinerii au pus pe primul loc banii (50,2 la suta), dar si optiunile adultilor (39,3 %) si varstnicilor (37,5%) au fost apropiate pentru aceeasi valoare. Pe primul loc la adulti s-a situat respectul reciproc, iar la batrani munca si cinstea.

Lipsa totala de omogenitate a alegerilor se manifesta in legatura cu valorile placere, egalitate si distractie.

In ansamblu, toate trei generatiile cred ca reusita in viata inseamna sa ai familie, profesie si bunastare. Dar tinerii pun pe primul loc profesia, pe cand adultii si varstnicii considera mai importanta familia. “Generatia noastra se gandeste in primul rand sa aiba o cariera profesionala si apoi la intemeierea unei familii.

Trebuie sa avem o stabilitate financiara pentru a intemeia o familie”, au raspuns cei mai multi dintre tinerii care au participat la focus-grupurile organizate.

Tanara generatie e conservatoare

In legatura cu chestiunile controversate precum dreptul homosexualilor de a se casatori, legalizarea consumului de droguri usoare, dreptul la eutanasie, dreptul la avort, legiferarea prostitutiei, concubinaj, toate categoriile de varsta si-au exprimat in principal dezacordul, insa tinerii s-au aratat mai toleranti fata de drepturile homosexualilor.

In jur de 56 de procente dezaproba total aceasta categorie sociala, fata de adulti cu 67,8 % sau varstnici cu 77%. Aceeasi atitudine s-a inregistrat si fata de legalizarea dorgurilor usoare – 4,7 la suta fiind total de acord, fata de 0,4 % dintre adulti care au avut aceeasi parere.

Adultii doresc in proportie mai mare sa se legalizeze prostitutia (18,6 la suta), fata de 11,2 la suta dintre tineri care sunt si ei de acord. Adultii s-au aratat, de asemenea, mai toleranti fata de avort, in comparatie cu atitudinea tinerilor si varstnicilor.

Credinta religioasa este foarte importanta pentru marea majoritatea a subiectilor chestionati din fiecare generatie. Numai 11,2 la suta dintre tineri, 7,8 la suta dintre adulti si 8,7 dintre varstnici au ales variantele “putin importanta” sau “neimportanta”.

Televizorul e principalul hobby

Tinerii aloca cel mai mult timpul liber intalnirilor cu prietenii (57,5 la suta), privitului la televizor (48,3 la suta), utilizarea computerului (46,4 la suta). Adultii se uita la televizor (46,7), citesc carti, ziare, reviste si mai putin se distreaza la petreceri (1,5 la suta). Varstnicii se uita in principal la televizor, 18,5 % citesc si 12,3 % se intalnesc cu prietenii.

In concluzie, studiul a aratat ca exista diferente intre generatii, insa acestea nu sunt conflictuale, nu se afla la poli opusi.

“Un studiu realizat de un canal franco-german a ajuns la concluzia ca exista culturi diferite intre generatia prezenta si cea de acum 25 de ani”, a spus Cezar Barzea, directorul institutului Stiintei ale Educatiei. Studiul condus in Romania nu a ajuns la aceasta concluzie insa, pentru ca nu a luat in considerare si tehnologia.

“Daca prin cultura se intelege educatie, profesie, religie, la noi nu a reiesit ca exista diferente intre culturile fiecarei generatii, ci doar in anumite aspecte.

Daca ne-am fi centrat pe utilizarea tehnologiei (mobile, ipod-uri, computere), probabil ar fi reiesit o cultura de tip prefigurativ (adica adultii si varstnicii ar fi dispusi si ar invata de la cei tineri)”, a spus Mihaela Ionescu, coordonator in acest studiu.

HotNews.ro, L.A., 22 mar 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.