BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara la 8,75% pe an

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat vineri mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an, in termeni reali inregistrandu-se o majorare sensibila, ca rezultat al decelerarii cresterii preturilor, se arata intr-un comunicat al Bancii Centrale.

De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a hotarat continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.

BNR reafirma ca indeplinirea obiectivului de continuare a procesului de dezinflatie in conditiile stabilitatii mediului economic si financiar reclama mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare alaturi de un suport consistent si continuu din partea politicilor fiscale si de venituri, precum si a reformelor structurale.

Imbunatatirea prognozei privind rata inflatiei din acest an este insa insotita de perspectiva mentinerii presiunilor inflationiste pe termen mediu, avand in vedere preconizata crestere a cheltuielilor guvernamentale, posibilele majorari ale salariilor si continuarea procesului de ajustare a preturilor administrate si a accizelor.

Rata anuala a inflatiei a coborat in luna octombrie la nivelul de 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, plasandu-se in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2006.

Accelerarea dezinflatiei a fost rezultatul implementarii unor politici monetare si fiscale restrictive, al evolutiei favorabile a preturilor produselor alimentare pe fondul unui an agricol bun, in timp ce ritmul de crestere a salariului mediu a fost in aceasta perioada relativ apropiat de cel al productivitatii muncii.

Datele statistice releva, totodata, mentinerea unei cresteri economice robuste, a unor dinamici inalte ale consumului, investitiilor si ale creditului, precum si continuarea adancirii deficitului de cont curent.

HotNews.ro, D.C., 10 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
like la pagina pentru a continua!