Cel mai mare manager de bani din lume face legea la Washington

În 2014, directorii gigantului american BlackRock, cel mai mare manager de fonduri din lume, obţineau o copie a unei prezentări confidenţiale redactate de banca centrală americană (Fed) în care se argumenta că BlackRock ar putea prezenta aceleaşi riscuri pentru sistemul financiar ca şi marile bănci, scrie The Wall Street Journal.

Prezentarea despre care BlackRock le-a spus membrilor Congresului că ar conţine informaţii eronate a determinat compania să se lanseze într-o adevărată cruciadă pentru a scăpa de o supraveghere sporită din partea Fed. Ultima confirmare a succesului înregistrat în BlackRock în aceste eforturi a venit recent când un comitet american a susţinut o examinare mai atentă a activită­ţilor şi produselor din sfera administrării de active, însă nu şi o supervizare mai strictă a marilor manageri de fonduri, o abordare îndelung susţinută de BlackRock.

Astfel, BlackRock şi managerii rivali Vanguard Group şi Fidelity Investments vor scăpa pe moment de eticheta „important din punct de vedere sistemic“ care le-ar fi atras o atenţie mai mare din partea Fed. BlackRock este de departe cel mai mare administrator de active, cu 4.700 miliarde de dolari în administrare.

Eticheta atrage după sine reglementări mai stricte şi potenţiale cerinţe mai mari de capital din partea autorităţilor americane.

În ceea ce priveşte BlackRock, mulţi oficiali americani se declaraseră de mult timp sceptici că ataşarea acestei etichete câtorva manageri de active ar reprezenta cea mai bună abordare, având în vedere că riscurile ar putea exista la nivelul mai multor firme.

BlackRock nu şi-a asumat însă niciun risc. Capacitatea companiei de a evita o supervizare mai strictă a urmat anilor de rezistenţă privată şi publică, şi este semn al influenţei în creştere de care se bucură aceasta în capitala americană.

În 2008, BlackRock nu cheltuise nimic pe activităţi de lobby şi nu avea niciun lobbyist in-house înregistrat în Washington. Acum, gigantul este una dintre cele mai puternice şi proeminente firme financiare din Washington.

Executivii firmei se tutuiesc cu secretarul Trezoreriei americane şi cu mulţi din oficialii Congresului. Din 2009, compania a cheltuit 14,21 milioane de dolari pe lobby, comparativ cu cele 12,55 milioane cheltuite de Vanguard şi 23,38 milioane de Fidelity.

Directorii BlackRock au început să se pregătească pentru o supervizare mai strictă a businessului lor chiar din primele luni care au urmat crizei financiare din 2008. Co-fondatoarea BlackRock Barbara Novick a angajat o firmă de lobbying în 2009 care a prezentat-o unor oficiali ai administraţiei, autorităţii de reglementare şi legislatori.

Într-o întrunire cu oficialii Fed din 2010, directorii BlackRock au argumentat că managerii de fonduri nu prezintă riscuri sistemice.

În toamna anului 2013, BlackRock şi alte firme au fost alarmate de un raport al Trezoreriei care concluziona că firmele de administrare de active şi fondurile pe care le controlează sunt „vulnerabile la şocuri“, acţiunile acestora putând amplifica un şoc resimţit de sistemul financiar.

Ca reacţie, BlackRock a publicat un document de peste 40 de pagini în care argumenta că în loc să se concentreze pe mărimea unui manager sau fond, autorităţile ar trebui să analizeze ce practici ar putea reprezenta o sursă de risc.

Şi alţi administratori de fonduri au făcut eforturi pentru a evita eticheta de important din punct de vedere sistemic, însă strategia BlackRock a ieşit în evidenţă. Directorii BlackRock au combinat comentariile publice şi documente publicate cu presiuni private asupra legislatorilor.

În vara anului 2014, BlackRock a făcut presiuni pentru adoptarea unor legi care ar fi înlesnit eforturile companiilor de a evita eticheta de importante din punct de vedere sistemic.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.04.2016


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: