Cum pot rusii sa provoace scumpirea petrolului

Occidentul crede ca Vladimir Putin isi da seama ca singur nu poate provoca o crestere a preturior la petrolul marca Brent. Dar presedintele rus a demonstrat ca este plin de surprize. Pretul la titei reprezinta, in ultima instanta, cheia stabilitatii regimului de la Kremlin, scrie Foreing Policy.

Toate scenariile sunt putin probabile, recunoaste autorul articolului din Foreign Policy, dar liderii occidentali trebuie sa uite de asteptarile traditionale legate de comportamentul Rusiei si sa reflecte profund la ceea ce ar putea intreprinde Putin.

Prin varianta ar putea fi sabotarea de catre Moscova a negocierilor cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului. In opinia publicatiei, in cadrul acestor discutii Moscova a facut intotdeauna un joc dublu. “Putin nu vrea ca Iranul sa dobandeasca o arma nucleara, dar exploateaza la maxim dorinta Occidentului de a ajunge la o intelegere cu Iranul”, explica Foreign Policy.

Numerosi analisti sunt de parere ca la cateva saptamani dupa incheierea unui acord final, Iranul ar putea arunca suplimentar pe piata 400.000 de barili de petrol pe zi, cifra care, dupa aproximativ un an, are sanse sa atinga 1 milion. Ceea ce ar insemna ca revenirea preturilor ridicate la titei s-ar amana cu cel putin 12 luni. “Rusia traverseaza insa o perioada critica: ea spera ca economia tarii sa se redreseze in 2016”, precizeaza Foreign Policy.

Este posibil ca, la Kremlin, cineva sa viseze in secret la un esec al tratativelor cu Iran si la un atac militar asupra infrastructurii nuclere a Teheranului. Bombardamentele nu numai ca vor anula orice perspective de a continua dialogul, dar va arunca intreg Orientul Mijlociu in haos. In plus, Teheranul a dat foarte clar de inteles ca, in cazul unei actiuni militare impotriva lui, va inchide stramtoarea Urmuz.

A doua metoda: destabilizarea catorva dintre tarile mici producatoare de petrol sau cai de transport. “Nu e usor de organizat o astfel de manevra, plus ca amploarea operatiunii ar fi substantiala”, apreciaza autorul materialului. Potrivit estimarilor specialistilor, pentru ca petrolul sa se scumpeasca, oferta de petrol ar trebui sa scada cu 2-3 milioane de barili pe zi.

Pe de alta parte, Rusia ar putea destabiliza, conform unui al treilea scenariu, o mare putere petroliera. Un rol cheie in adoptarea deciziilor OPEC il joaca Arabia Saudita. “Sauditii au cateva locuri vulnerabile: regiunile din sud si pericolul pe care-l reprezinta Yemen, dar si o amenintare interna care consta in minoritatea siita. Mai mult, exista si nemultumirea tinerilor”, scrie jurnalistul de la Foreign Policy.

“Gruparea Statul Islamic si-a propus, printre altele, sa dea jos monarhia saudita. Daca pentru supravietuirea regimului rus va fi nevoie de masuri extreme, sunt posibile si astfel de metode, precum o sustinere acordata de Moscova jihadistilor”, scrie in continuare sursa citata.

In sfarsit, ca ultim scenariu Foreign Policy evoca o posibila “operatiune a Rusiei sub stindard strain”. Spre exemplu, inchiderea unei importante cai de transport a petrolului, precum stramtoarea Urmuz ar ptuea fi realizata de un mic grup de fosti agenti secreti ai Rusiei, care s-ar folosi, in acest scop, de nave de dimensiuni reduse, de genul celor utilizare de Iran pentru minarea zonari in timpul razboiului cu Irakul, de la sfaristul anilor 1980″.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: