Gheorghe Flutur nu mai este vicepresedinte al PNL

Gheorghe Flutur si-a anuntat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, demisia din functia de vicepresedinte al PNL.

Gestul lui Flutur a fost urmat de toti semnatarii cu functii de conducere ai “Apelului la unitate” lansat saptamana trecuta, adica alti 9 senatori, 13 deputati si 4 primari, care au ramas astfel simpli membri PNL. Printre acestia se numara si fostii ministri Mircea Cinteza si Ionut Popescu.

Semnatarii “Apelului pentru unitatea PNL” propun un parteneriat PNL cu Platforma Stoica-Stolojan si cer membrilor tuturor filialelor judetene sa inceapa un dialog cu platformistii. Totodata Flutur le-a solicitat membrilor Biroului Permanent Central si Comitetului Executiv PNL sa demisioneze din functile de conducere pe care le detin si sa se alature platformistilor.

Din grupul de initiativa fac parte, alaturi de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, noua senatori printre care Mircea Cinteza, Ionut Popescu si Viorel Arion, 13 deputati: Cornel Stirbet, Florin Popescu si Gabriel Sandu, opt presedinti de organizatii judetene – Botosani, Suceava, Neamt, Bistrita Sibiu, Dambovita, Ialomita si Caras-Severin -si patru primari: Botosani, Suceava, Neamt, Bucuresti, sector 6.

Unii dintre acestia sunt membri ai Biroului Permanent si ai Comitetului Executiv al PNL.

El a afirmat ca situatia din Alianta D.A. s-a deteriorat constant, iar viitorul acesteia este vazut diferit de PNL si de PD. In opinia sa, echilibrarea dintre PNL si PD in cadrul Aliantei trebuie sa se faca prin cresterea liberalilor.

Comitetul executiv al PNL a adoptat, luni, o rezolutie, conform careia “adeziunea la asa-zisa platforma sau oricare alt proiect politic din afara PNL este incompatibila cu calitatea de membru PNL”.

Demisia lui Flutur din conducerea PNL are loc la o saptamana dupa ce filialele din Moldova ale partidului si-au exprimat disponibilitatea de dialog cu Stolojan. In aceeasi zi, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu discuta, la Oradea, cu filialele din Transilvania, despre revenirea lui Stolojan in partid si oportunitatea organizarii unui congres extraordinar.

Reactii in cele doua tabere PNL

Theodor Stolojan considera ca demersul lui Gheorghe Flutur este un gest de maxima responsabilitate pentru partid si pentru viitorul lui si crede ca, in urma discutiilor cu grupul condus de acesta, Platforma liberala se va imbunatati.

“Nu ma indoiesc ca a fost o decizie greu de luat in conditiile in care grupul din jurul lui Calin Popescu Tariceanu practica in mod constant presiunea si intimidarea.

Initiatorii apelului pentru unitatea PNL au avut curajul sa prezinte public problemele serioase cu care se confrunta astazi PNL, sa propuna solutii pentru rezolvarea lor ai au demonstrat ca nu le pasa de functii atunci cand este vorba de un proiect politic de viitor”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Teodor Stolojan.

Si deputatul Raluca Turcan considera ca gestul lui Gheorghe Flutur de a demisiona din functia de vicepresedinte al PNL ar trebui sa dea foarte mult de gandit grupului care conduce astazi partidul si atentioneaza ca, “in curand”, conducerea PNL va ramane izolata de liberali si liberalism.

“Este o initiativa foarte bine venita pentru Partidul National Liberal si pentru viitorul liberalismului in Romania. In acelasi timp, este un gest care ar trebui sa dea foarte mult de gandit grupului care conduce astazi PNL”, afirma Turcan.

Pe de alta parte, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, il considera pe Gheorghe Flutur „o unealta teleghidata a Palatului Cotroceni” si considera ca acestuia „i s-a ordonat” sa distruga formatiunea liberala.

„Ce s-a intamplat astazi nu reprezinta nimic nou pentru mine, in afara de faptul ca, silit de imprejurari, Flutur si-a dat arama pe fata. Consider ca si-a dat demisia tarziu dintr-o functie politica, cea de vicepresedinte PNL, si constat ca nu a renuntat la postul din Executiv.

Acum este limpede ca Gheorghe Flutur nu reprezinta decat o unealta teleghidata a Palatului Cotroceni”, a declarat Antonescu.

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca Gheorghe Flutur ar trebui sa demisioneze din Guvern „daca mai are o urma de onoare si demnitate”. Orban considera ca, prin initiativa sa, Flutur „a infipt un cutit” in spatele liberalilor.

Fostul ministru al Apararii si presedinte PNL Alba, Teodor Atanasiu considera ca daca Gheorghe Flutur “era barbat pana la capat” isi dadea demisia si din functia de ministru.

“Din pacate, Flutur a facut pasul doar pe jumatate, renuntand la o functie politica, nu si la cea din Guvern. Daca era barbat pana la capat, trebuia sa-si dea demisia din functia de ministru, pentru ca acolo l-a pus partidul.”

HotNews.ro, D. Galantonu, L. Parvu, 17 nov 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.