Gigi Becali si Irinel Columbeanu – masini scumpe, impozite mici

Desi valoarea limuzinelor este imensa, taxele catre stat sunt regresive. Singura modificare “de impact” a impozitelor pe care guvernul vrea sa le platim din 2007 se refera la taxele pe autoturisme.

Masura va afecta multe persoane – deoarece este vorba de toti posesorii de autoturisme din Romania -, dar si cresterile sunt semnificative – de la dublari in cazul masinilor cu motorizari modeste, la majorari de zece ori ale impozitelor in cazul autovehiculelor cu capacitate cilindrica mare – de lux sau de teren. Asta, in cifre absolute.

Cand este vorba de raportare la valoarea masinii, proprietarii de motoare mari pot ramane linistiti.

Daca, in urma cu un an, anuntul fostului ministru de finante, Ionut Popescu, ca va introduce impozitele “pe lux” a starnit valuri si a fost contestat, actualul ministru, Sebastian Vladescu, a pastrat ideea suprataxarii masinilor puternice si a locuintelor cu suprafata mare, insa taxele “usturatoare” – pe care Popescu ar fi vrut sa le vada de ordinul zecilor de milioane de

lei vechi (mii de lei noi) – au intrat la apa, ajungand la 1.000-1.200 de lei noi in cazul unei masini de 500.000 de euro.

Asa se face ca ponderea impozitului in pretul masinii ramane foarte mica in cazul celor scumpe. Aceasta pondere creste pe masura ce valoarea masinii scade. Astfel, posesorul unei Dacii Logan plateste 0,2% pe an din valoarea masinii, in timp ce proprietarul unui automobil de lux plateste doar 0,07%.

Situatia e similara si in cazul impozitelor pe locuinte. “Penalizarea” luxului se va traduce printr-o majorarea cu cate 10a a impozitului pentru fiecare 100 de metri patrati construiti, in cazul suprafetelor peste 150 de metri patrati. Astfel, in cazul unor vile mai mari de 1.000 de metri patrati, amplasate in centrul Bucurestiului, impozitul nu va depasi 1.000 de euro.

Taxele pe lux sunt mai mici

Impozitele platite an de an la primarie pentru masini se vor dubla pentru majoritatea romanilor. Taxele vor depasi 1.000 de lei noi in cazul masinilor de teren sau a limuzinelor cu motoare puternice, peste 3.000 cmc, fiind de 10 ori mai mari decat in prezent. Insa valoarea impozitelor raportata la preturi este mult mai mare in cazul masinilor populare fata de
cele de lux.

Impozitele in UE

Unele tari din UE, cum ar fi Anglia, au renuntat la calculul impozitelor in functie de capacitatea cilindrica, noua metoda raportandu-se la emisiile de dioxid de carbon. Aici, taxele anuale variaza intre 75 de euro (50 de lire sterline) si 300 de euro (200 de lire sterline).

In Franta, valoarea impozitului variaza de la departament la departament, in functie de infrastructura rutiera existenta. Taxa maxima ajunge si la 850 de euro pe an.

Evenimentul Zilei, Raluca Barbuneanu, 22 mai 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.