BlogInvest.ro


Investitia secolului in fotbal


Când miliardarul thailandez Vichai Srivaddhanaprabha a achiziționat clubul de fotbal Leicester City, în 2010, probabil apropiații săi l-au luat peste picior, spunându-i că la averea lui și-ar fi putut permite să cumpere o grupare din Premier League, nu una din Championship – liga a doua din Anglia. Fondatorul King Power Duty Free a preferat totuși să meargă pe mâna lui, scoțând din buzunar 40 de milioane de lire sterline pentru a deveni proprietarul Vulpilor.

După patru ani de la venirea noului patron, Leicester a reușit să promoveze în Premier League, competiție care a avut o reacție de respingere la adresa echipei care revenea pe prima scenă după o pauză de 10 sezoane. Asemenea unui corp străin care dă buzna într-un tot armonios, City s-a chinuit aproape întreaga stagiune să se integreze, și doar un final glorios, cu șapte victorii în ultimele nouă etape, a salvat-o de la retrogradare. Adepții misticismului cred că revirimentul poate fi asociat cu un eveniment istoric petrecut în luna martie a anului trecut, atunci când osemintele regelui Richard al III-lea au fost îngropate corespunzător în Catedrala din Leicester, la trei ani de la descoperirea lor după câteva secole de la dispariție.

Cert este că la un an după aceea, Leicester a furnizat ceea ce specialiștii numesc cea mai mare surpriză din istoria fotbalului, câștigând titlul în Premier League. Pentru a ne da seama de proporțiile acestui succes, trebuie spus că Leicester se afla printre echipele cu cote fabuloase la pariuri, marii bookmakeri, printre care și bet365, oferind cote de până la 5000/1 pentru câștigarea titlului de către Albaștri. Cu alte cuvinte, dacă ați fi avut inspirația – cum au avut-o unii dintre fanii Vulpilor – de a miza 10 lire pe faptul că Leicester va deveni campioană, atunci ați fi primit înapoi 50.000 de lire.

Potrivit fostului patron al lui City, Milan Mandaric, clubul valorează în momentul de față 300 de milioane de lire, adică de aproape opt ori mai mult decât valora în momentul achiziționării sale de către Srivaddhanaprabha.

1

Magia acestei afaceri este însă alta: spre deosebire de Manchester United, care a investit 250 de milioane de lire în transferul de jucători, în ultimii doi ani, Leicester și-a alcătuit o echipă campioană cu aproape 22 de milioane de lire, contrazicând principiul clasic din Premier League, conform căruia cu cât plătești mai mult, cu atât câștigi mai mult. Asta l-a determinat pe analistul de la Nomura Holdings, Matthew Walker, cel care a făcut evaluarea, să se întrebe „de ce cluburile mari nu pot găsi jucători relativ ieftini, așa cum a făcut Leicester?”

Spre exemplu, fostul zidar Jamie Vardy, care terminat pe locul 2 în clasamentul golgheterilor din Premier League, a costat doar un milion de lire în 2012, în vreme ce Riyad Mahrez, care a fost desemnat Jucătorul Anului în același campionat, a venit la club, in ianuarie 2014, pentru suma de 400.000 de lire sterline. Același Mandaric susține că dacă vrea să-i vândă pe cei doi, Leicester ar putea încasa în prezent peste 50 de milioane de lire.

Leicester nu are însă interes să se despartă de jucătorii exponențiali, întrucât titlul din Premier League i-a adus un premiu de 115 milioane de euro, la care se vor adăuga banii din generoasele drepturi de televizare, adică aproximativ 100 de milioane de euro. Cum echipa va fi prezenta direct în grupele Ligii Campionilor, ea va primi din partea UEFA un bouns de calificare de 13 milioane de euro, la care se adaugă aproape 40 de milioane de euro din drepturile de televizare. Și astea sunt sumele garantate, care nu depind de rezultate. În cazul în care va avea și performanțe bune, Leicester va primi alți bani, ca într-un perpetuum mobile la care, probabil, nici inventatorul său Srivaddhanaprabha nu visa.

Foto: www.flickr.com

Share this article


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
Alte articole asemanatoare:

Norton Safe Web Certificat Web ziare ziare Stiri ziare.org Revista Presei
like la pagina pentru a continua!