Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte

Ambasada americana la Bagdad a confirmat, sambata, faptul ca Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte de justitia irakiana, transmite France Presse. Potrivit editiei electronice a Washington Post, aceasta informatie a fost confirmata si de un purtator de cuvant al Departamentului american de Justitie.

Johnathan Hafetz, avocatul lui Munaf in SUA, a declarat, pentru Antena 3, ca Munaf a fost condamnat la moarte intr-un proces nedrept, manipulat de americani.

“Confirmam ca Tribunalul penal irakian a condamnat la moarte un cetatean american si cinci irakieni, in cazul rapirii, in 2005, a trei ziaristi romani”, a declarat un purtator de cuvant al Ambasadei americane la Bagdad.

De altfel, Johnathan Hafetz, avocatul lui Munaf in SUA, a declarat pentru Antena 3 ca Munaf a fost condamnat la moarte intr-un proces nedrept, manipulat de americani.

“E de necrezut. I-au refuzat d-lui Munaf dreptul fundamental la un proces corect. L-au condamnat intr-un proces nedrept pe care americanii l-au manipulat pe fata. Am inteles de la avocatul irakian ca Munaf urma sa fie achitat fiindca Ambasada Romaniei nu a depus o plangere.

Insa a aparut un general sau un militar american care a cerut ca Munaf si ceilalti acuzati sa fie condamnati la moarte”, a declarat Johnatham Hfetz pentru Antena 3.

Intr-o motiune depusa intr-un tribunal din District of Columbia, avocatii lui Munaf au cerut interventia guvernului american. In opinia lor, Munaf a facut declaratii care il incriminau numai dupa “amenintari cu violenta si agresiuni impotriva sa si a familiei sale”.

Jonathan Hafetz, avocat la Brennan Center for Justice de la Facultatea de drept a New York University, a depus o petitie in numele lui Munaf, apreciind ca autoritatile americane nu s-au asigurat in mod corespunzator ca procesul acestuia este corect. El considera ca predarea lui Munaf catre guvernul irakian ar insemna executia sigura, fara o revizuire corespunzatoare a cazului.

Sentinta de condamnare la moarte prin spanzurare nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la o instanta superioara.

Rudele lui Munaf nu stiu nimic de acest verdict. Dimpotriva, joi seara Mohamad Munaf si-a sunat familia si le-a spus ca acum se afla intr-o alta locatie mult mai buna, unde este pazit de soldati americani.

Intr-un interviu pentru Realitatea TV, ambasadorul Romaniei la Bagdad, Mihai Stuparu a declarat ca nu a avut o legatura directa cu Munaf, dupa ce acesta a fost luat in custodie de catre militarii americani. “Pana la aceasta ora nu am niciun fel de date. Aici e Ramadan, iar vineri si sambata nu se lucreaza.

Mai devreme de maine (duminica – n.r.) e greu sa am niste elemente, cu atat mai putin o confirmare”, a adaugat Mihai Stuparu.

Mohammad Munaf este judecat in lipsa si in Romania, intr-un dosar separat de cel in care este inculpat Omar Hayssam, recent fugit din Romania. In mai 2005, dupa eliberarea jurnalistilor rapiti, autoritatile romane au vrut sa-l aduca pe Munaf in tara, dar acesta a fost retinut de fortele americane din Irak.

HotNews.ro, D. Mihai, 14 oct 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
like la pagina pentru a continua!