Noul Cod Rutier: pedepse noi, puncte-amenda si posibilitatea de a plati direct la politist

Noul Cod Rutier va intra in vigoare la 20 septembrie, iar soferilor le-au fost pregatite citeva surprize. Cea mai mare este introducerea punctelor de penalizare, care vor insoti majoritatea amenzilor date pentru contraventii. In plus, apar noi pedepse: ridicarea vehiculelor parcate aiurea sau amenda pentru rularea cu farurile stinse pe timpul zilei.

De altfel, obligatia de a conduce cu farurile aprinse ziua exista in acest moment in aproape toate Statele Membre UE, Romania fiind printre ultimele tari din Europa in care nu exista pina acum o prevedere clara in acest sens.

Soferii vor avea de-a face cu un sistem destul de complicat de punctare a contraventiilor, regula de baza fiind urmatoarea: cine a adunat 15 puncte de penalizare va ramine fara permis timp de o luna. Cuantumul punctelor de penalizare este stabilit in functie de gravitatea contraventiei, mergindu-se de la 2 puncte pina la 100 de puncte.

Un punct de penalizare este platit cu 10% din salariul minim pe economie, ceea ce inseamna in acest moment 35 RON (350.000 lei vechi). Conform Codului Rutier, punctele se anuleaza la implinirea unui termen de 6 luni de la momentul constatarii contraventiei.

O prevedere noua ii va face sa rasufle usurati pe cei care nu au foarte mult timp la dispozitie: amenzile in cuantum de pana la 20 de puncte se pot achita pe loc politistului care a constatat contraventia.

2-3 puncte pentru fleacuri

Cel mai lejer pedepsite (2 sau 3 puncte) vor fi contraventii precum condusul cu viteza nejustificat de scazuta, nesemnalizarea, ignorarea obligatiei de a purta centura de siguranta. Tot cu punctaj minim se va penaliza si contraventia soferilor incepatori care nu poarta „lamaia” in geam, precum si trecerea pe culoarea galbena a semaforului.

4-5 puncte pentru faruri stinse ziua

Contraventiile din a doua clasa sunt penalizate cu 4 sau 5 puncte, aici fiind incluse:
– conducerea unei masini care polueaza fonic sau emana noxe peste limita admisa
– condusul cu farurile stinse ziua
– lipsa trusei medicale, a triunghiului reflectorizant si a stingatorului pentru incendii
– neacordarea prioritatii pentru pietoni pe zebra (se ridica si permisul de conducere)
– neacordarea prioritatii (se ridica si permisul de conducere)
– trecerea pe rosu la semafor (se ridica si permisul de conducere)
– depasirea pe linia continua sau in locuri unde este aceasta manevra interzisa (se ridica si permisul de conducere)
– nerespectarea indicatiilor politistilor rutieri (se ridica si permisul de conducere)

6-8 puncte pentru vitezomani

Depasirea vitezei legale este sanctionata cu 6-8 puncte, la fel ca si alte contraventii, precum conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a carui valabilitate a expirat sau pornirea de pe loc a autovehiculului cu usile deschise. De asemenea, circulatia pe sens opus se pedepseste tot cu 6-8 puncte, dar si cu suspendarea permisului timp de 2 luni.

HotNews.ro, 04 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
Norton Safe Web Certificat Web ziare ziare Stiri ziare.org Revista Presei
like la pagina pentru a continua!