Productia industriala a inregistrat un spor de 6,7%

In primele sase luni ale acestui an, productia industriala a avut o evolutie pozitiva, respectiv o crestere pe total industrie de 6,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate miercuri de catre Institutul National de Statistica.

Rata somajului a fost in luna iunie a anului curent de 5,3%, in scadere cu 0,3% fata de perioada similara a anului trecut si cu 0,2% fata de luna anterioara a anului curent.

In perioada 1 ianuarie-30 iunie 2006, productia industriala a avut o crestere de 6,7% pe total industrie, iar industria prelucratoare a consemnat un avans de 7,2%. In luna iunie a acestui an, productia industriala a avut un spor de 10,6% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a cunoscut in prima jumatate a acestui an un avans de 5,5% fata de aceeasi perioada a anului 2005, iar in luna iunie aceasta valoare a crescut cu 10,7% comparativ cu luna similara a anului trecut.

Pastrarea unui ritm avansat al cresterii productiei industriale sprijina cresterea economica. Anul trecut, cresterea economica a Romaniei a fost de 4,1%, la jumatate fata de cresterea de 8,3% inregistrata in anul 2004.

Potrivit unei analize realizate de catre Comisia Nationala de Prognoza, care a comparat estimarile facute in primavara acestui an cu realizarile din prima parte a acestui an, in primul semestru al anului, cresterea economica a depasit 7%.

Prognoza de primavara a Comisiei indica pentru acest an o crestere economica de 6%.

“Rezultatele conomice in cel de-al doilea trimestru al acestui an au fost mai bune decat cele din primul trimestru. La nivelul primului semestru din acest an, cresterea economica a depasit 7%”, a declarat pentru HotNews.ro, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

In privinta ratei inflatiei, Ion Ghizdeanu spune ca estimarea Comisiei este de 6% pentru acest an si ca aceasta prognoza se mentine.

“Nu sunt elemente care sa indice faptul ca rata inflatiei va trece de 6% in acest an”, a spus Ghizdeanu.

Presedintele CNP a ezitat sa faca estimari anuale, dar a precizat ca in circa doua saptamani, la inceputul lunii septembrie, Comisia va da publicitatii o noua analiza in care se vor face aceste estimari.

Un raport al Bancii Austria Creditanstalt (BA-CA), realizat in luna martie a acestui an, estima pentru Romania o crestere a produsului intern brut de 5,6% pentru anul 2006 si de 5,5% pentru anul 2007.

De asemenea, in luna aprilie a acestui an, raportul bi-anual al Fondului Monetar International (FMI) estima pentru tara noastra o crestere a produsului intern brut de 5,2% pentru anul 2006 si de 5,6% pentru anul 2007.

In privinta ratei somajului, aceasta si-a continuat trendul descendent, astfel ca in luna iunie rata somajului a fost de 5,3%, in scadere cu cu 0,3% fata de perioada similara a anului trecut si cu 0,2% fata de luna anterioara a anului curent. Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca rata somajului va fi pana in 5,9%.

In aceasta privinta, presedintele CNP a mai declarat pentru HotNews.ro ca “este posibil ca rata somajului sa se situeze la 5,7-5,8% in acest an”.

HotNews.ro, A.V., 09 aug 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
like la pagina pentru a continua!