Vacanta in Turcia? Istanbulul, pe lista neagra a agentiilor romanesti

Probabil, cel mai frumos oraș al Turciei, Istanbulul a devenit o destinație turistică interzisă. Ore de căutare a unei agenții de turism care să ofere un circuit turistic al Istanbului în această vară se vor încheia cu un eșec.

”Doar dacă doriți să vizitați Istanbulul pe cont propriu vă putem ajuta”, este răspunsul primit de la o importantă agenție de turism la solicitarea noastră, în calitate de clienți interesați de un circuit pentru cea mai importantă destinație turistică a Turciei.

”Vă putem rezolva, vă găsim bilet de avion cazare la hotel și mai departe vă descurcați”, spune consilierul pentru clienți al agenției Paralela 45.

La insistențele noastre de a primi o explicație – s-au epuizat locurile sau nu se mai organizează așa ceva – consilierul explică: ”nu se organizează, nu este foarte sigură destinația ”. Patronul Paralela 45, Alin Burcea, nu poate oferi detalii după ce îi explicăm ce vrem să aflăm: ”Sunt în Spania și acum sunt în lift, fără semnal”, spune el. Alin Burcea este dealtfel unul dintre cei mai energici întreprinzători când vine vorba să se pronunțe asupra situației turistice din Turcia., minimalizând influențele turbulențelor din această țară asupra afacerilor firmei sale.

Circuitul de cinci-șapte zile la Istanbul, cu transport asigurat cu autocarul sau avionul, a devenit o raritate. Acest produs turistic, banal de altfel, mai figurează doar scriptic pe siturile agențiilor de turism. Agențiile spun că pot oferi astfel de circuite, poate cu începere din septembrie, octombrie, dar nici atunci nu este sigur. Totul depinde de evoluția politică din Turcia.

Tocmai când toată lumea spera că revolta s-a sfârșit și că lucrurile reintră în normal, situația a explodat din nou. Partidul Republican al Poporului, principala formațiune de opoziție din Turcia, a organizat luni un miting în sprijinul democrației.

Nici o altă agenție importantă, Murat Turism, nu are oferte de circuit spre Istanbul. Aceasta, deși pe situl de internet al agenției sunt prezentate la 189 de euro circuite de cinci zile către Istanbul cu plecări în datele de 19 iulie, 2, 16 și 30 august, 20 septembrie etc. ”Poate din septembrie. Cauza este reprezentată de evenimentele recente”, ne explică un consilier clienți. Un răspuns similar este oferit cu amabilitate și de o altă agenție importantă, Christian Tour. La schimb, turiștilor li se propune o ofertă avantajoasă către Cappadocia (estul Turciei), opt zile cu autocarul pentru două persoane, contra 530 de euro. O excursie în Maramureș poate fi mai scumpă, fără a ne gândi la destinații precum Mamaia. Istanbulul nu mai apare în oferta agenției Christian Tour. ”Va trebui verificat în funcție de evoluția lucrurilor”, explică consilierul Christian Tour, întrebat dacă în septembrie am putea avea mai mult noroc decât pentru luna august.

Dar ce garanții primesc turiștii prinși eventual în mijlocul incidentelor în Turcia? Dacă doresc să se întoarcă și să își primească diferența de bani sau dacă nu vor să mai plece? Nicio agenție nu oferă un răspuns tranșant. ”Se aplică preverile prind cazurile de forța majoră”, explică consilierii de vânzări de la Paralela 45. ”Tratamentul acestor situații este individual ”, spun și repreyentanți ai agenției Christian Tour. Consilierii Alltur nu pot nici ei să facă o ofertă pentru un circuit la Istanbul. Va trebui să vorbim cu tour-operatorii (engrosiștii de vacanțe – n.red.)”, spun ei.

Anastasiu: circuitele spre Istanbul nu sunt în general căutate

Dragoș Anastasiu, președinte al grupului Euroline și cu activități turistice are o altă explicație decât incidentele de la Istanbul. Lipsa circuitelor către acest oraș se exclică prin faptul că românii preferă să viziteze Istanbul-ul nu în circuit, cu ghid turistic, ci în sistem city break. Cumpără biletul de avion, cazarea apoi se plimbă pe cont proriu.

Poate de aceea situația dificilă din Istanbul nu este o dramă pentru agențiile românești. Spre alte destinații din Turcia, Antalya spre exemplu, numărul de turiști români a crescut cu 10% în acest an. ”Explicația este lipsa de oportunități pentru turiștii români. Grecia și Spania s-au scumpit, Italia era deja scumpă”, explică președintele Eurolines. Românii s-au încolonat spre Antalya mai ales că aici, din cauza dispariției turiștilor ruși, hotelierii turci au fost obligați să reducă tarifele. ”Tarifele s-au redus cu 40-50% însă nu din cauza incidentelor. Acestea au apărut în mijlocul sezonului iar tarifele au fost micșorate încă dinainte, din cauza retragerii turiștilor ruși după disputele cu Rusia”, explică Dragoș Anastasiu. Turcii pierd 3,5 milioane de turiști ruși, în condițiile în care turismul le asigură 12% din Produsul Intern Brut.

Dar există riscul ca revoltele să cuprindă și zona mediteraneeană a Turciei? ”Ca apreciere personală, eu nu cred în așa ceva. Antalya este o destinație la fel de sigură ca Grecia sau ca oricare alta. Aceasta deoarece nimeni din Turcia, nicio forță politică, nu are interesul să îi supere pe turiști. Toți înțeleg importanța sectorului turistic pentru Turcia”, spune Dragoș Anastasiu. În pofida creșterii numărului de turiști români, Antalya a înregistrat până acum, în acest an, o scădere de 40% a numărului de vizitatori.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: