Vaccinul impotriva gripei aviare: detinut de unguri, contestat de francezi

Ferenc Gyurcsany, prim-ministrul Ungariei, a afirmat ieri ca cercetatorii din tara sa au descoperit un vaccin pentru om impotriva formei actuale a virusului H5N1 al gripei aviare.

Acest vaccin, pus la punct de societatea farmaceutica ungara Omnivest, “imunizeaza organismul uman la virusul H5N1 “, a declarat seful guvernului ungar in cadrul unei conferinte de presa organizate la laboratoarele firmei Bilsborosjeno, de linga Budapesta, dupa cum relateaza AFP. Vaccinul nu este eficace decit pentru forma actuala a virusului H5N1, dar nu si pentru o eventuala varianta mutanta, care ar putea sa se transmita direct de la om la om, a precizat Ferenc Gyurcsany.

Prezentind jurnalistilor o fiola de vaccin, premierul ungar a indicat ca aceasta contine “sase micrograme de agent actif de vaccin, suficient pentru ca o persoana sa devina imuna la virusul H5N1 “. “Este vorba de un produs fabricat dintr-un gel pe baza de compusi de aluminiu si fosfor, o tehnologie de fabricatie pe care nu o poseda nimeni in prezent “, a adaugat premierul ungar. “Daca virusul s-ar raspindi in crescatorii, ceea ce nu este cazul Ungariei, ar trebui sa vaccinam 20.000 de persoane, veterinari, crescatori, pe cei care vin in contact permanent cu pasarile “, a mai indicat Ferenc Gyurcsany.

“Daca virusul ar urma sa sufere mutatii, vom experimenta o noua tehnologie, dar vom fi in masura sa fabricam un vaccin in decurs de opt saptamini “, a subliniat primul ministru Ungariei. Ceea ce este si mai important, a adaugat el, – “este ca Institutul farmaceutic national a dat unda verde comercializarii ” in Ungaria a acestui vaccin.

Grupul francez Sanofi-Aventis, angajat de asemenea in cursa pentru gasirea unui vaccin impotriva virusului H5N1, a apreciat insa ca prototipul ungar “nu raspunde exigentelor Agentiei europene ” pentru evaluarea medicamentelor. “Laboratorul ungar a depus fara indoiala un dosar de inregistrare locala.

Acest vaccin nu va fi deci valabil decit in Ungari “, a subliniat Agncs Hoffenbach, directoarea programului de cercetare si dezvoltare al celui de-a treilea laborator farmaceutic mondial. In 1993, Ungaria a semnat un contract cu Omninvest pentru fabricarea de vaccinuri. Prototipul ungar a fost realizat la sfirsitul lunii septembrie 2005 de catre Centrul national de epidemiologie dintr-o tulpina de virus aviar H5N1 aparut in Hong Kong in 1997 si izolata la inceputul anului 2005 pe o persoana din Asia de sud-est de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Ungaria, tara care a aderat la UE in anul 2004, dispune o industrie farmaceutica cu o lunga traditie de performanta. in 2004, exporturile de produse farmaceutice ale Ungariei au crescut cu 39% in raport cu anul 2003, potrivit cifrelor oficiale.

www.monitorulbt.ro


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
like la pagina pentru a continua!