Atentie la virusi si phishing

BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei SOFTWIN, a realizat clasamentul celor mai raspanditi virusi din luna iulie 2006 si atrage atentia asupra noilor amenintari aparute pe Internet. In luna care tocmai s-a incheiat a aparut un mesaj phishing (furt de date personale) care viza posesorii de carduri emise de mai multe banci din Romania.

Utilizatorii au primit un mesaj pe email care parea a veni de la BCR si care incerca sa ii convinga sa intre pe o pagina de web speciala. Aici se solicita divulgarea de date personale foarte importante, precum numarul cardului si PIN-ul asociat, banca emitenta etc.

Retineti: banca dumneavostra nu va solicita niciodata date personale prin e-mail.

Cel mai raspandit virus in luna iulie 2006 ramane Netsky.P (12% din infectari), care se incearca sa ii pacaleasca pe utilizatorii de e-mail sa deschida un atasament infectat, prezentat ca fiind carte digitala, muzica MP3 sau altele.

Pe locul doi se situeaza un nou-venit, Worm.VB.DW (9.4%). Conform specialistilor BitDefender, acesta este un script care se raspandeste prin retelele de file-sharing, se copiaza in directorul Outlook si se adauga in lista programelor care vor rula la restartarea computerului. El afecteaza functionarea corecta a Windows si acceseaza site-uri fara cunostinta utilizatorului.

Locul al treilea in luna iulie ii revine lui Win32.Vb.An@mm (8,1%), un virus care se prezinta drept update de Windows, iar cand este rulat afecteaza functionarea sistemului si acceseaza de asemenea, fara cunostinta utilizatorului anumite site-uri.

Conform laboratorului de analiza BitDefender, in luna iulie au aparul la nivel mondial peste 7.000 de virusi noi si versiuni noi ale virusilor deja existenti. Se accentueaza tendinta de inmultire a virusilor care solicita date personale, mai ales bancare si a celor care solicita sume de bani pentru recuperarea datelor de pe PC (encripteaza informatii de pe hard-discul computerului infectat).

O alta tendinta o reprezinta virusii care infecteaza calculatorul, se ascund pana in momentul in care utilizatorul acceseaza anumite fisiere sau site-uri web, fura si transmit informatii (documente sau parole) si apoi se auto-sterg pentru a nu fi descoperiti ulterior de programele antivirus.

Pentru a contracara astfel de amenintari specialistii BitDefender recomanda protejarea permanenta a computerului.

Top10 malefic iulie
Nume virus Procent infectari
Win32.netsky.p@mm 12%
Win32.worm.vb.dw 9.4%
Win32.vb.an@mm 8.1%
Win32.jeefo.a 6.8%
Win32.brontok.a@mm 6.1%
Win32.bagle.fg@mm 4.4%
Win32.netsky.d@mm 3.3%
Win32.nyxem.e@mm 2.7%
Win32.wukill.e@mm 2.4%
Win32.bagle.gl@mm 2.0%
Altii 42.8%

HotNews.ro, 05 aug 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.
Norton Safe Web Certificat Web ziare ziare Stiri ziare.org Revista Presei
like la pagina pentru a continua!