Jocuri video: campionii romani nu au voie sa aiba cluburi

Sunt tineri, sunt pasionati si sunt foarte buni: vorbim despre tinerii care participa la turneele de jocuri video si care au adus Romaniei trofee importante la nivel international.

Desi avem rezultate mai bune decat nationala lui Piturca, fenomenul este trecut cu vederea, iar legea actuala nu permite nici macar infiintarea oficiala de cluburi ale pasionatilor de jocuri video. Faptul ca jocurile pe calculator nu sunt recunoscute ca sport impiedica dezvoltarea unei industrii care, in alte tari, inseamna miliarde de dolari si creste spectaculos de la an la an.

„In Romania jocurile video sunt considerate o distractie, un moft, un lucru neserios.

Din pacate, genul asta de atitudine ne trage serios in spate, timp in care foarte multe tari din lume au inteles exact cati oameni se joaca pe calculator, pe consola sau mobil, cati oameni cumpara aceste produse“, a declarat, pentru SFin, Silviu Stroie, presedintele Professional Gamers League (PGL, liga profesionista de jocuri din Romania).

„Spre exemplu, in Coreea de Sud exista inca din 2001 o agentie guvernamentala care se ocupa exclusiv de jocuri, sprijinind orice producator local, orice eveniment local legat de jocuri. Drept urmare, la ora actuala, industria de jocuri din Coreea de Sud a depasit 3 miliarde de dolari anual“, a explicat acesta.

Un adevarat sport
Jocurile nu sunt o manie sau o pasiune de timp liber pentru unii tineri. Sunt gameri cu adevarat profesionisti, care participa de ani buni la concursuri internationale si au rezultate pozitive
„Noi consideram jocurile video o adevarata modalitate de a te exprima.

Pentru noi, gamerii, acest lucru este mai mult decat un hobby, este un stil de viata, suntem adevarati sportivi si ne-am adaptat stilul de viata astfel incat sa fim din ce in ce mai buni pe plan national si mondial“, ne-a declarat Mircea Predut, aka PeRRy, liderul TeG (The Elder Gods, www.teg.ro), una dintre cele mai experimentate echipe din Romania.

Rezultatele jucatorilor romani nu sunt de ici, de colo. In ultimii ani, echipe si jucatori pasionati au ajuns pe podium la nivel mondial, iar lipsa unui sponsor care sa le asigure echipamente mai bune pare sa fie singura problema in calea atingerii celor mai inalte performante.

In 2003, la campionatul mondial de la Seul, romanii au ajuns pe locul trei mondial la Warcraft 3, iar TeG a ajuns pe locul 4 la Counter-Strike. In 2005, un roman a luat locul trei la jocurile europene de la Hanovra la Need for Speed, iar anul acesta pe podium au ajuns TeG, la Counter-Strike, si acelasi jucator, aka MadHatter, la Need for Speed.

„Exista cateva jocuri – Counter-Strike, FIFA, Need for Speed – care, odata catalogate ca sport, ar fi definite mai corect din punctul de vedere al pregatirii necesare pentru a participa la o competitie cu astfel de jocuri (antrenamente, joc de echipa etc.)“, a precizat Mihail Stegaru de la Best Distribution, cel mai mare distribuitor de jocuri video din Romania.

„Concursurile cu aceste jocuri se bucura de o popularitate in crestere, asa ca aici cred ca vorbim doar despre o facilitare a organizarii competitiilor, o mai buna acoperire media si o mai usoara obtinere a sponsorizarilor in cazul in care jocurile ar fi catalogate drept sport“.

Lucrurile se misca, dar inertia ramane
Anul acesta, Samsung si Vodafone au sponsorizat finala nationala care a permis selectarea celor mai buni jucatori romani care vor merge in Italia, la finala campionatelor mondiale de jocuri video, la Monza. Evenimentul a fost sustinut, de asemenea, de AMD si de UPC. Electronic Arts a adus jocuri pe telefonul mobil, pentru prima oara existand si concurenti romani la aceasta categorie.

Premiile la acest eveniment au fost de peste 20.000 de euro. O echipa de Counter-Strike, doi jucatori de FIFA 2006 si un jucator de Need for Speed pleaca in Italia, unde pe 18 octombrie incepe finala mondiala, chiar pe circuitul de Formula Unu de la Monza. Premiile sunt de 500.000 de euro, iar la finala participa circa 800 de jucatori din toata lumea.

Finala romaneasca a durat 4 zile, au fost in total 28 de ore de joc, iar sperantele pentru Monza sunt mari. 4.000 de spectatori s-au aflat in sala de la Romexpo si alti 20.000 de utilizatori au vizionat competitiile pe Internet. Campionii nationali sunt: echipa The Elder Gods (TeG) la proba de Counter Strike, Cristi Rus, la Need for Speed, Cristian Coman si Ovidiu Patrascu, la FIFA 2006.

Mentalitati invechite
Liga profesionista a pasionatilor de jocuri (PGL) a intrat totusi in legatura cu ANS (Autoritatea Nationala pentru Sport), iar tinerii au inceput lucrul la documentatia extensiva solicitata pentru demararea procesului prin care se va stabili daca jocurile video pot fi considerate oficial „sport“.

„Dupa ce vom depune aceasta documentatie, reprezentantii ANS vor lua parte la mai multe evenimente organizate de noi, timp de o luna, dupa care se va intruni o comisie care va decide daca jocurile video pot fi considerate sport si in Romania“, a povestit Silviu Stroie.

„Pregatim aceasta documentatie, sper sa o putem depune pana la sfarsitul lui 2006, dupa care ii vom invita pe oficiali sa vada cum arata campionatele nationale de jocuri, sa se convinga si singuri ca nu mai este o distractie, deja este un sport, la care participa din ce in ce mai multi tineri“, a spus el.

Saptamana Financiara, Dan Dragomir, 23 oct 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.