Trei cincinale de Internet

Luna aceasta, Internetul a implinit 15 ani de cind se plimba de capul lui prin calculatoarele userilor din intreaga lume. A revolutionat in cel mai scurt timp totul in jur: de la cum cumparam la cum ne rezervam biletele de avion, la ce fel de muzica ascultam si pina la blogurile in care ne scriem vietile pentru ochii tuturor.

Imposibil de cuprins

Tata netului se numeste Tim Berners-Lee, el fiind cel care a transformat sistemul intr-un mediu public. Pe 6 august 1991, acesta a lansat codul pe care l-a numit World Wide Web si a decis de indata sa-l raspindeasca peste tot cu titlu gratuit.

Nebunia a capatat amploare, iar estimarile celor de la Yahoo!, citati de “The Guardian”, avanseaza azi 40 de miliarde de pagini web. Totalitatea acestora pare a fi insa mult mai mare, undeva de pina la 750 de ori peste cifra mentionata, insa imposibil de indexat de motoarele de cautare.

Romania sporeste virtual

Numarul site-urilor active contorizate de trafic.ro in Romania este de peste 22.000, in timp ce numarul blogurilor autohtone tinute in evidenta de WeBlog este de aproximativ 23.500.

“In domeniul businessului de online din Romania se iau in considerare 5,5 milioane de utilizatori care acceseaza acest mediu, iar prognozele pentru 2007 sint de aproximativ sapte milioane”, declara Ciprian Stavar, consultant in cadrul companiei Netbridge.

Net pe conexiune de partid

Internetul de continut romanesc s-a produs aproape simultan in citeva dintre celebrele “centre de calcul”, “intreprinderi ex-socialiste, unde lucrau inca buna parte dintre specialistii in calculatoare de la inceputurile anilor ’90”, noteaza expertul media Liviu Vinau.

Acesta a si activat in proximitatea unui nod de la Tirgu-Mures, unde s-au editat primele reviste de informatica esentiale: “If”, “PC report” si “Byte”. “Conexiunile erau foarte scumpe, mailurile se plateau la bucata, iar factura era determinata de numarul de mailuri primite si trimise, dar si de dimensiunea lor”, isi mai aminteste Vinau.

In opinia sa, unul dintre site-urile importante din primii ani ai Internetului autohton este top100.ro, “probabil cea mai veche platforma de promovare online de la noi.

Aici s-au inscris o buna parte dintre primele site-uri romanesti, alcatuind astfel un fel de director al Internetului de la noi. In acest portal sint inscrise acum vreo 40.000 de site-uri, un salt notabil de la cele citeva sute existente in urma cu un deceniu”.

www-ul ca arma sociala

Dezvoltarea netului in Romania s-a petrecut la noi in rafale, un fel de gherila permanenta, opineaza Vinau. “Calculatoarele scumpe, legaturile la Internet de o calitate jalnica erau pina nu de mult obstacole frustrante pentru useri. Occidentalii aduceau mai degraba cu o armata regulata, care isi permitea bucatarii si chiar vivandiere.

Noi haiduceam”, compara initiatorul proiectului top100. S-au gasit insa cai ingenioase pentru depasirea limitarilor, constata Vinau, aparitia retelelor de cartier fiind, in opinia sa, simptomatica. “Internetul la noi e ca baschetul la afro-americani: una dintre caile de evadare din ghetou”, conchide acesta.

Proiecte prinse bine in retea

“Ne-am adunat mai multi sefi de presa: «Capital», «Jurnalul National», «Evenimentul zilei», TVR, in toamna lui 1999, ca sa facem o pagina de Internet pe care sa punem subiectele cele mai importante ale zilei din ziare, pentru a evita munca de dimineata cu revista presei.

I-am zis la inceput revistapresei.ro, iar in primele luni ale lui 2000 totul era deja online”, descrie Ion Margarit momentul zero al proiectului HotNews.ro, una dintre cele mai de succes initiative online romanesti. Editorul coordonator descrie peisajul de dinainte ca pe un Vest Salbatic: “Niste indieni aprindeau focuri dintr-un deal in altul.

Spatiul web era ocupat de IT-isti, la fel ca in cazul tipografilor din vremea lui Guttenberg”. A urmat o intemeiere a unei asociatii a editorilor de presa online, iar apoi oameni care au trecut de tot de la ziare pe net. “Incepind cu 2002, aveam deja si continut propriu.

Pina in 2004, cind s-a schimbat puterea, am fost o importanta supapa pentru cei care nu puteau critica fostul regim, aici putind scrie cu pseudonim sau sa le semnam noi materialele”, mai spune Margarit, care considera totusi ca site-ul nu este inca o afacere in adevaratul sens al cuvintului, desi are peste 200.000 de vizitatori pe saptamina.

Responsabilul HotNews.ro crede ca avantajul muncii anterioare in presa a fost un garant pentru credibilitatea de care s-a bucurat de la inceput informatia postata pe site-ul pe care il gestioneaza.

Webul face parte cartii

In 2001, cind s-a lansat liternet.ro, spatiul virtual romanesc era cam gol in materie de oferte culturale, dupa parerea lui Razvan Penescu, responsabilul site-ului. “Existau citeva edituri virtuale si o revista, toate cu aparitii sporadice azi.

Ni s-a parut ca e insuficient si de aceea ne-am extins in atitea directii. Am vrut sa spunem si altora lucrurile care ne plac noua, sa impartasim bucuriile noastre culturale, sa oferim o alternativa celor care nu aveau acces la informatie. Si sa ne adresam celor care folosesc calculatorul ca mod de informare”, adauga Penescu.

Cotidianul, Cosmin POPAN, 17 aug 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.