Sir John Templeton: 10 sfaturi pentru cele mai bune investitii

Sir John Templeton a fost unul dintre cei mai de succes investitori din istorie. După o carieră lungă și profitabilă, revista Money l-a numit în 1999: “cel mai bun investitor în acțiuni la nivel global din ultimul secol”.

Pentru John Templeton, calea neumblată de nimeni a făcut toată diferența din lume, căci el a ajuns milionar evitând să facă ce făcea toată lumea.

A cumpărat când prețurile erau mici și a vândut când preţurile erau mari, acţionând mereu contra trend-urilor aflate în extremă scădere sau în extremă creștere.

De exemplu, în 1939, când SUA încă nu ieşise din Marea Depresiune iar războiul era pe cale să înceapă în Europa, Templeton a investit 10.000 de dolari în piaţa americană.

El a cumpărat la bursa din New York câte 100 de acțiuni la fiecare companie la care preţul unei acţiuni era mai puțin de un dolar. Patru ani mai târziu, investitia lui John Templeton ajunsese la 40.000 de dolari.

Acesta a fost începutul unei cariere lungi și de succes. Nu după mult timp, Templeton a ajuns milionar fiind pionierul folosirii fondurilor mutuale diversificate la nivel global.

Fondul său Templeton Growth Fund a fost înființat în 1954 și a crescut cu rata de 16% pe an până la pensionarea lui Templeton în 1992, depășind cu mult indicele bursei americane Standard&Poor 500, care a crescut cu doar 11% pe an.

Prin reinvestirea dividendelor, fiecare 10.000 de dolari investiti în Templeton Growth Fund la fondarea lui crescuseră la 2 milioane de dolari în 1992, când a fost vândut celor de la Franklin Group.

Iată cele 10 principii ale lui Sir John Templeton pentru investitii de succes:

1. Investeste pe termen lung: „Scopul adevărat al oricărui investitor pe termen lung este profitul maxim total după ce a plătit taxele.”

2. Fii deschis la minte: „Nu adopta niciodată vreo strategie sau vreo metodă de selecție la modul permanent. Încearcă să fii flexibil, cu mintea deschisă și sceptic. Poți atinge rezultate de top pe termen lung numai schimbându-ți tipurile de acţiuni preferate și metodele de selecție din cele populare în cele nepopulare.”

3. Nu te duce niciodată cu turma: „Dacă vei cumpăra aceleași tipuri de acţiuni ca ceilalți oameni, vei avea aceleași rezultate ca ceilalți oameni. Este imposibil să ai parte de performanțe superioare dacă nu faci ceva diferit de ce face majoritatea. Să cumperi când ceilalți vând descurajați și să vinzi când ceilalți cumpără lacomi necesită o mare tărie de caracter dar și recompensele sunt dintre cele mai mari. ”

4. Totul este în continuă schimbare: „Piețele în scădere au fost mereu temporare. La fel și piețele în creștere.”

5. Evită ceea ce este popular: „Când oricare dintre metodele de a selecta acțiunile devine populară, va trebui să apelezi la metode nepopulare.”

6. Învață din greșeli: „Cuvintele „de data asta va fi diferit” sunt printre cele mai costisitoare șase cuvinte din istoria pieței de capital.”

7. Cumpără în timpuri de pesimism economic: „Piețele în creștere sunt născute din pesimism, crescute cu scepticism, se maturizează cu optimism și mor din cauza euforiei. În timpurile de pesimism maxim este cel mai bine să cumperi iar în timpurile de optimism maxim este cel mai bine să vinzi.”

8. Caută la nivel global: „Pentru a evita să joci totul pe o singură carte la momentul nepotrivit, trebuie să îți diversifici investitiile. Când cauți la nivel global, găsești mai multe chilipiruri bune decât atunci când îți monitorizezi doar propria națiune. De asemenea, beneficiezi și de o siguranţă mai mare datorită diversificării.”

9. Vânează valorile și chilipirurile: „Prea mulți investitori se concentrează pe perspective și trend-uri. De aceea poți face mult mai mult profit concentrându-te pe valoare. În plus, singurul mod de a da de chilipiruri pe piața de acțiuni este cumpărând când majoritatea investitorilor vând. ”

10. Nimeni nu știe totul: „Un investitor care are toate răspunsurile nici măcar nu a înțeles întrebările.”

Desigur, acestea nu sunt singurele cuvinte înțelepte ale lui John Templeton. El a mai spus cândva că: “Este drăguț să fii important, dar este și mai important să fii drăguț.”


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: