#bani: Cum să îți crești veniturile

Banii au devenit, ne place sau nu, un mijloc fara de care omul modern nu se poate descurca. Fie ca suntem angajati sau angajatori, muncim cu totii sa castigam bani. Scopul? Cresterea nivelului de trai si imbunatarirea permanenta a vietii.

Daca simti ca nu te descurci cu veniturile actuale, nu sta cu mainile in san! Trebuie sa iei cateva decizii, care, cu siguranta, te pot ajuta. Iata o sugestie.

Investeste banii

1. Obtine venit pasiv. Pentru obtinerea unui asemenea venit e nevoie sa ai inspiratie, talent, putin noroc si eventual niste bani de o investitie initiala.

Poti obtine venit pasiv din drepturi de autor, cantand, scriind piese sau, sa zicem, din inchirierea unui apartament. Dupa cum sesizezi, implicarea ta este destul de redusa, de aici si denumirea tipului de venit.

2. Cumpara actiuni si obligatiuni. O sursa de venit care nu e la indemana oricui. Trebuie sa te pricepi si sa fii la curent cu piata! Companiile și guvernele emit obligatiuni pentru a finanta operatiunile lor de zi cu zi sau pentru finantarea unor proiecte specifice.

Atunci cand cumperi obligatiuni oferi sub forma de imprumut o suma de bani emitentului(companie sau guvern), pentru o anumita perioada. In schimb, vei primi o dobanda la imprumut, obtinand banii inapoi, fie la o anumita data (data scadentei obligatiunii), fie la o data ulterioara, stabilita de emitent. De exemplu, daca o obligatiune e evaluata la 100 lei si o dobanda de 7% pe an, valoare sa este de 7 lei.

Puteti cumpara actiuni si obligatiuni in mod individual sau prin intermediul unui fond mutual. Acesta reprezinta o colectie de actiuni, obligatiuni sau echivalente de numerar. Poate reprezenta si o imbinare intre toate trei.

Reducerea cheltuielilor

1. Redu chiria. Daca stai cu chirie, e bine sa cauti o locuinta mai ieftina. Asa vei avea bani suficienti pentru internet, telefon, alimente, haine si incaltaminte. Si cu putina atentie, poti pune chiar deoparte ceva banuti.

2. Renunta la masina cand te deplasezi la serviciu. Bicicleta sau mersul pe jos iti aduc economii substantiale. Plinurile masinii si intretinerea acesteia iti toaca o mare parte din castiguri.

3 Mananca mai rar in oras. Daca se poate, iesi doar de 4-5 ori pe an sa mananci la restaurant. Bugetul va simti rapid economia. Nu ne crezi pe cuvant? Calculeaza cati bani dai intr-o luna, daca mananci numai o ciorba la restaurant. Sa zicem ca te costa 10 lei( cu tot cu paine si ardei iute). E suficient sa iesi de 2 ori pe saptamana si ciorba ta costa 80 lei!

4. Cumpara cumpatat. Nu mai arunca banii la intamplare! Fa cumparaturi mai rar si cu lista langa tine. Daca vei continua sa cumperi la mica pofta si la fel de haotic, te vei vaita in continuare ca banii se duc repede.

5. Organizeaza-ti timpul liber fara cheltuiala. Renunta la cinematograf, la club sau la orice alt gen de eveniment care costa mutisor. Poti sa te relaxezi foarte bine in parc, sa participi la targuri de strada sau la festivaluri gratuite.

6. Repara singur. Nu chema instalatorul imediat ce s-a infundat teava! Incearca sa remediezi singur problema. In era informatiei, e greu sa nu gasesti un exemplu ajutator pe internet. Invata sa bati in cui , sa schimbi un geam si chiar sa repari defectiuni minore la motorul masinii tale. Procedand astfel, nu vei mai plati specialisti pentru orice lucru minor. Spor la economii!

Fă-ți un blog

Daca te pricepi la scris, poti sa iti faci un blog. In functie de subiecte, nisa, acuratete, materialele scrise de tine pot atrage un numar mare de cititori. In functie de asta, poti face bani frumosi. Mai mult, poti primi numeroase oferte din partea unor companii, magazine, care sunt dispuse sa iti ofere produse pentru testare si/sau reclama, carora sa le realizezi un articol si sa il publici pe site-ul tau, in speranta atragerii cat mai multor cumparatori. E de retinut ca pentru un asemenea proiect, ai nevoie de rabdare. Poate dura cateva luni pana la un an pana ce vei primi colaborari si blog-ul tau va deveni popular. Castigurile difera in functie de numarul de vizualizari, vizitatori, colaborari etc. Pentru 1000 de vizualizari se primeste, in medie, intre 10 si 50 de dolari.

Genereaza venituri suplimentare

1. Cere marire de salariu. Reprezinta una dintre cele mai scurte cai de a obtine venituri suplimentare. Daca esti convins ca ai argumente sa ceri o marire de salariu, mergi la superiorul tau si expune problema. Sigur, nu va fi usoara negocierea, insa e dreptul tau sa incerci. Mai ales daca lucrezi de ceva vreme( minimum 1 an) in cadrul companiei respective, iar feed-back-ul sefului a fost unul pozitiv. Pentru a avea mai mult succes, aminteste-i superiorului tau care-ti sunt realizarile(preferabil, in scris).

2 Ia-ti un part-time. Nu ezita sa muncesti suplimentar! E deja o moda in societatea secolului al XXI-lea. Imposibil sa nu te pricepi si la altceva decat faci in mod cotidian! Gandeste-te bine, calculeaza-ti eficienta si rezistenta la stres si alege in functie de ce ofera piata! Daca ai noroc sa gasesti un domeniu conex specializarii tale, cu atat mai bine.

3. Dezvolta o afacere in paralel cu job-ul. O varianta putin mai dificil de realizat, dar deloc imposibil. Gandeste-te la abilitatile personale ca la o sansa de a le transforma intr-o afacere unica! Poate scrii o carte sau poate te pricepi la gradina… Ia-o usor! O afacere necesita multa rabdare si timp pierdut peste programul zilnic. Cu rabdare si pricepere, poti reusi, insa! Sfat: nu renunta la job imediat ce ai pornit afacerea! Daca planul tau nu functioneaza sau are doar un succes de scurta durata, vei avea in continuare o sursa de venit!


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: