Ce este o actiune, un broker si ce este “piata”?

p_171653_760x420-00-65

Contrar opiniei generale, pentru a tranzactiona pe bursa o persoana nu trebuie sa fie doctor in economie, dar semnificatia unor termeni de baza, precum “actiune”, “piata de capital” sau “broker”, ar trebui sa fie cunoscuta de aproape orice adult, in special de cei care au de gand sa faca bani din investitii.

Ce este o actiune?

Actiunea este titlul care dovedeste ca o anumita persoana detine o parte dintr-o companie. Fiecare companie are un anumit numar de actiuni pe care si-l stabileste singura. Cu cat o persoana detine mai multe actiuni din acea companie, cu atat detine mai mult din companie per ansamblu.

Ca detinator de actiuni, vei beneficia sau vei avea de suferit in functie de evolutia companiei respective. Daca de exemplu o companie face un profit semnificativ, atunci actionarii (printre care si tu!) vor putea decide in Adunarea Generala a Actionarilor sa distribuie o parte din acei bani sub forma de dividende. De asemenea, un actionar poate castiga si din vanzarea actiunii atunci cand pretul a crescut peste nivelul la care titlurile fusesera initial achizitionate.

In schimb, daca afacerile companiei merg prost, atunci cel mai probabil pretul actiunilor va scadea si astfel investitia ta va avea o valoare mai mica decat cea initiala. Ce este foarte important de stiut este ca investind direct in actiuni niciodata nu vei putea pierde mai mult decat banii plasati initial, si chiar si acest scenariu este mai mult teoretic. In 2008 de exemplu, cel mai prost an din ultimul deceniu pe Bursa de Valori Bucuresti, un investitor care si-ar fi plasat banii in cele mai tranzactionate 10 companii de pe bursa, a pierdut 70% din plasamentul initial.

Ce este bursa?

Bursele de valori sunt centre ale vietii financiare unde se fac vanzari si cumparari de titluri de valoare (actiuni, bonuri de tezaur) si produse bursiere noi (optiuni, contracte futures pe indici de bursa, etc.)

In tarile cu piete dezvoltate, bursa indeplineste o functie majore in circuitul capitalurilor in economie, constituind un indicator general al climatului de afaceri din spatiul economic national.

Piata de capital face legatura intre companii (emitentii actiunilor) si investitori persoane fizice sau marii investitori institutionali, precum fondurile de investitii sau de pensii. Bursa functioneaza, asadar, ca un mecanism de legatura intre cei la nivelul carora se manifesta un surplus de capital (investitorii) si cei care au nevoie de capital (emitentii).

O companie “listata” este o companie ale carei actiuni le veti putea accesa prin intermediul bursei unde a fost facuta respectiva “listare”. In schimb, accesul la actiunile unei companii nelistate este mult mai dificil, fiind nevoie sa convingeti personal unul dintre actionarii deja existenti sa isi vanda o parte din actiunile detinute.

O companie listata este de exemplu Petrom, in vreme ce BCR este o companie nelistata. Nu sunteti sigur daca o companie romaneasca este sau nu listata pe Bursa de la Bucuresti (BVB)? Puteti verifica aici.

Ce este un broker?

In domeniul bursier, brokerul este definit ca o persoana fizica autorizata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa negocieze cereri si oferte si sa incheie tranzactii in numele clientului sau.

Este important de stiut ca daca vreti sa vindeti sau sa cumparati actiuni pe bursa sunteti obligat sa va deschideti un cont la o firma de brokeraj autorizata, persoanele fizice obisnuite neavand acces direct la sistemul de tranzactionare al pietei.

Primul pas in alegerea unui broker este selectia unei Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF), sau, mai simplu, alegerea unei case de brokeraj. O lista a firmelor de brokeraj autorizate puteti gasi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, al Bursei din Sibiu sau in registrul Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Majoritatea firmelor de brokeraj se concentreaza pe o prezenta online cat mai puternica, relatia directa dintre broker si client, cu intalniri pentru discutarea strategiilor de investitii, devenind tot mai rara.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.