Commerzbank, cea de a doua bancă germană după activele administrate şi un creditor tradiţional pentru firmele germane mici şi mijlocii, a anunţat că poziţia capitalurilor de rezervă s-a înrăutăţit în cel de-al doilea trimestru.
Banca a anunţat că rata fondurilor proprii de nivel unu, reprezentând o plasă de sigurantă pe care orice instituţie financiară de acest tip este obligată să o respecte, a scăzut de la 12% la 11,5%, ceea ce ar putea semnala o alterare a situaţiei şi stabilităţii băncii. Cu toate acestea, nivelul este peste recomandarea instituţiilor ce reglementează sistemul bancar internaţioanl. Acţiunile băncii au scăzut ieri cu peste 5%, iar de la începutul acestui an titlurile băncii germane s-au depreciat cu 42%, în condiţiile în care indicele german DAX a scăzut cu aproximativ 5% în acelaşi interval de timp. De altfel, sectorul financiar a fost cel mai afectat în toată lumea, dar mai ales în Europa. Băncile italiene, britanice sau spaniole au înregistrat scăderi importante în acest an.
De asemenea, şi cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank, trece printr-o perioadă mai delicată după ce acţiunile s-au depreciat cu 40% în 2016.
În 2015, încasările Commerzbank au scăzut cu peste 40%, până la 9,8 miliarde euro. Cu toate acestea, profitul băncii a fost de puţin peste un miliard de euro, faţă de aproximativ 266 mil. euro în 2014. Banca a înregistrat un ROA, indicatorul care măsoară profitabilitatea activelor, reprezentat de raportul dintre profit şi active, de 0,17%. În comparaţie, marile bănci americane au înregistrat un ROA de 0,9%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de dolari active au câştigat 90 de cenţi.