Goldman Sachs vrea să se deschida maselor – rupe o traditie veche de 150 de ani si pariaza pe micii investitori

Godlman Sachs, banca elitelor la nivel mondial, vede un viitor în parteneriatele cu investitorii mai puţin prosperi, scrie Reuters.

În interiorul băncii ia naştere o nouă strategie creativă, prin care Goldman Sachs ar urma să îşi aleagă parteneri şi din firmele mai mici de brokeraj şi fondurile de investiţii pentru a împrumuta bani clienţilor lor, majoritatea dintre aceştia fiind mult mai puţin bogaţi decât un cont tipic Goldman.

Ideea din spatele ”reformei” este să atragă un nou set de clienţi, atât în SUA, cât şi în străinătate, fără să îi obţină prin achiziţii sau fuziuni. Planul este încă într-o fază incipientă şi ar putea să rămână inactiv până la anul viitor.

Strategia este neobişnuită nu doar pentru Goldman, dar şi pentru Wall Street, din moment ce majoritatea băncilor pur şi simplu îşi creditează proprii clienţi. De asemenea este şi mai riscantă, pentru că ar putea fi dificil să se analizeze activele celor care iau împrumuturi şi cu care girează.

Banca doreşte să câştige bani dintr-o bază mai largă de clienţi, în condiţiile în care profiturile business-ului tradiţional, precum tranzacţiile cu obligaţiuni, au început să scadă.
În aprilie, Goldman a finalizat achiziţia unui portofoliu de 17 miliarde de dolari de depozite online de la GE Capital, pentru a-şi extinde reach-ul.

”Creşterea afacerii de creditare către o bază mai mare de clienţi ajută la uşurarea durerii pe care o resimţim pe partea de tranzacţionare”, a spus Steven Chubak, analist la Nomura.

Clientul clasic al diviziei de fonduri private a Goldman are o avere de aproximativ 50 de milioane de dolari. Aceşti clienţi

Pentru aproape 150 de ani, Goldman Sachs a fost banca celor bogaţi şi puternici. În prezent, gigantul de pe Wall Street vrea să îşi deschidă porţile ”maselor” prin oferte de conturi de economii care pornesc de la numai 1 dolar per depozit.

Schimbarea de strategie a Goldman vine în condiţiile în care banca este sub presiune pentru dezvoltarea unei noi linii de finanţare. Un prim trimestru slab al marilor bănci americane au subliniat dificultăţile pe care diviziile de investiţii le întâmpină, pe lângă pieţele volatile şi reglementări mai stricte.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: