Platile prin Internet Banking, avantajoase in lei

Va aflati in Antalya si nu mai aveti niciun euro pe card? Nicio problema. Daca sunteti client abonat la Internet Banking, puteti transfera din alt cont banii catre cel de card, schimbul valutar avand loc instant, la orice ora. Internet Banking-ul va scapa si de cozi, platile catre utilitati putand fi efectuate online contra unor comisioane.

Pe masura ce bancile isi imbunatatesc sistemele informatice, se extind si efectuarea de plati si de modificari in conturile proprii, precum si schimburile valutare pe Internet intre conturile aceleiasi persoane, deschise la aceeasi banca.

Comisioanele Internet Banking-ului sunt mai mici cu pana la 50% decat cele platite la banca, insa numai pentru su-mele in lei.

Pentru platile in valuta, toate tranzactiile dintre banci diferite din Romania au loc prin sistemul international Swift operat de la Bruxelles, la costuri piperate, intrucat regulile internationale nu permit bancilor din interiorul unei tari sa transfere valuta prin sistemul national de clearing (in Romania, platile in lei trec prin sistemele Transfond).

Servicii “in fata”
Serviciile de Internet Ban-king sunt inca subdezvoltate. La ABN Amro, Internet Banking-ul e rezervat doar persoanelor juridice. In cazul BCR, vi-ramentele sau platile in lei la ghiseu nu sunt taxate diferit fata de cele efectuate prin pe Internet (e-banking BCR).

Banii depusi la una dintre sucursalele celei mai mari banci din tara nu pot fi redirectionati catre conturi deschise la alta su-cursala prin Internet Banking, insa evolutia sistemului informatic va permite in curand si astfel de servicii.

Un prim pas inainte a fost facut luna trecuta, iar sistemul IT al BCR permite acum vizualizarea tuturor clientilor pe baza unui simplu cod de client, de la orice sucursala.

Raiffeisen a avansat cel mai mult fata de celelalte banci, unificand pe acelasi serviciu toate conturile utilizatorului si toate modalitatile de plata (facturi, plati catre trezorerie, lichidari sau transferuri), servicii disponibile incepand cu aceasta luna persoanelor fizice si din toamna si celor juridice.

OTP a lansat in luna aprilie serviciul de Internet Banking pentru persoane fizice si IMM-uri, iar in august va lansa si serviciul de plati pentru firme mari, conectat cu programul de planificare contabila (ERP – enterprise resource planning) al firmelor.

Avantaje
Pentru clientii care au ramas in strainatate fara bani, accesul la un computer legat la Internet ofera posibilitatea acestora sa-si mute banii dintr-un cont in altul, legat cu un card in valuta. Solutia vine de la Raiffeisen si costa un euro lunar.

Clientul poate face transferuri intre conturile proprii sau conturile altor clienti ai Raiffeisen asociate unor carduri sau simple, in lei sau valuta, doar prin introducerea unei parole, selectarea operatiunii si introducerea codului IBAN. Accesul la conturi poate fi facut de oriunde din lume, la orice ora.

Adevaratul avantaj consta insa in plata catre utilitati, companii de telefonie mobila sau orice alte firme si, in curand, si intretinerea sau chiria vor putea fi platite in acest mod. Confirmarea platii apare electronic intr-un document word ce poa-te fi salvat in memoria computerului. Nu mai este nevoie, prin urmare, de tiparirea documentului de plata (factura).

In plus, daca se semneaza conventii de debit direct cu banca, conform carora platile catre utilitati se efectueaza automat dintr-un cont, clientul poate alimenta contul respectiv din-tr-un alt cont, prin Internet Banking, sau poate trimite ieftin bani rudelor sau prietenilor care au conturi deschise la banca respectiva (comisionul este de 1 RON, la Raiffeisen).

Dezavantaje
Transferurile intre conturi in valuta din banci diferite sunt taxate foarte scump, fiind practic ineficiente pentru sume mici si medii, pe langa spezele bancii din Romania intervenind si cele ale sistemului Swift (de cateva zeci de euro), prin intermediul caruia se face viramentul.

De asemenea, Internet Banking-ul este eficient numai daca toti banii clientului se afla la aceeasi banca, intrucat transferul dintre propriile conturi se efectueaza gratis.

In plus, trebuie cunoscut foarte bine codul IBAN al conturilor catre care se fac platile facturilor sau viramentele, in caz de anulare sau modificare a tranzactiei comisioanele fiind foarte mari (de pilda, reparatiile codului IBAN sunt taxate cu 10 euro la Raiffeisen).

In acelasi timp, cand se efectueaza trasferul dintr-un cont de card cu facilitate de credit in limita a doua-trei salarii, numita “descoperit de cont” (sau overdraft) , trebuie lasata o suma minima pentru comisioane, altfel clientul risca sa intre pe credit fara sa-si dea seama, si sa se trezeasca dupa o luna cu restante la Biroul de Credit.

Totodata, unele banci percep taxe de penalizare daca sistemul Internet Banking nu este folosit deloc timp de o luna de la instalare.

Saptamana Financiara, Bogdan Tudorache, 20 iun 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.