Dupa publicarea rezultatelor pentru primul semestru, scriam ca impactul legii darii in plata asupra bancilor listate la BVB pare sa fi fost modest. Rezultatele la noua luni confirma acest lucru. Desi segmentul creditelor ipotecare a incetinit usor in ultimele luni, cresterea creditelor de consum le-a compensat din plin, astfel incat profiturile marilor banci au continuat sa creasca.
In mod similar, nu ne asteptam nici ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni sa deturneze trendul ascendent pentru actiunile bancilor, acestea avand expuneri modeste la creditele in CHF (in cazul BRD, Erste si Banca Carpatica) sau implementand deja programe proprii de conversie (cazul Bancii Transilvania, anul trecut).
In plus, cresterea recenta a dobanzilor la scadente lungi pe pietele financiare este un trend care avantajeaza sectorul bancar, largindu-i marjele de profit. Cupland aceasta tendinta macro cu cresterea economica solida, imbunatatirea calitatii creditelor si reducerea avansurilor la creditele ipotecare spre nivelurile de la inceputul anului, credem ca revenirea bancilor va continua in urmatoarele trimestre, insotita de evolutii pozitive pe bursa.
Revenind la rezultatele la noua luni, Erste Group Bank, banca-mama a BCR, a raportat o crestere de 54% a profitului net fata de aceeasi perioada din 2015, ajutat de scaderea provizioanelor pentru credite neperformante la un minim record. La randul sau, BCR s-a bucurat de o crestere de 21.8% a profitului net, insa mai degraba datorita vanzarii participatiei la Visa Europe, in contextul in care veniturile nete din dobanzi au scazut cu 14%. Conducerea Erste estimeaza ca isi va atinge tinta de rentabilitate a capitalurilor pentru acest an (12%), insa pentru anul viitor isi asuma o tinta mai modesta (10%), ceea ce a determinat o usoara corectie a actiunilor EBS dupa publicarea rezultatelor.
BRD—Groupe Societe Generale a raportat o crestere de 9.9% a venitului net bancar; excluzand elementele nerecurente, precum castigul din vanzarea VISA Europe sau din diferentele de curs de schimb, avansul ar fi fost 4.2%. Veniturile nete din dobanzi au crescut modest, cel mai dinamic segment fiind creditele de consum negarantate. Gratie reducerii creditelor neperformante, profitul net a crescut cu 67.3% fata de primele noua luni din 2015, ritm similar celui din prima jumatate a anului, atingand un maxim post-criza pentru aceasta perioada.
Pentru Banca Transilvania, veniturile operationale la noua luni au crescut cu 49.5% fata de perioada similara din 2015, datorita evolutiilor pozitive la nivelul tuturor segmentelor de business si vanzarii participatiei la Visa Europe. Profitul net a crescut cu 110%, atingand un record la noua luni. Pentru o imagine mai corecta asupra bancii, insa, rezultatele trebuie ajustate cu impactul preluarii Volksbank, care a fost inclus in grup in al doilea trimestru din 2015. Astfel, veniturile operationale au crescut cu doar 8%, iar profitul net a scazut cu 69% fata de profitul exceptional marcat anul trecut. Chiar daca cifrele ajustate sugereaza o usoara incetinire la nivel fundamental, ne asteptam ca banca sa profite de contextul macro pozitiv pentru a-si continua cresterea organica.
Nu in ultimul rand, in cazul Bancii Comerciale Carpatica, rezultatele la noua luni raman sub imperiul restructurarii. Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 14% fata de aceeasi perioada din 2015, ca urmare a restrangerii portofoliului de credite in prima jumatate a anului, iar veniturile operationale au scazut tot cu 14%. Cheltuielile cu provizioanele au crescut cu 235%, astfel incat pierderea neta s-a majorat cu 41%. Ca semne pozitive, notam ca pierderea a fost sub cea bugetata, recuperarile din credite neperformante scoase in afara bilantului au crescut de cinci ori, iar creditarea a fost reluata incepand cu luna iulie. Potrivit celor mai recente declaratii ale noului management al bancii, prioritatea pentru acest an este finalizarea fuziunii cu Patria Bank, iar pentru anul viitor, incheierea restructurarii si lansarea unei noi strategii. Consideram ca nu este exclus ca Banca Carpatica sa livreze o surpriza placuta pentru investitori in urmatoarele 12 luni.