Romania, in topul cresterii bancare

Bilantul total al bancilor din Europa Centrala si de Est a crescut cu aproximativ o treime, iar analistii se asteapta la o dublare a activelor pina in 2009, se arata intr-un studiu realizat de analisti ai RZB si RaiffeisenCentrobank.

Cresterea puternica a pietelor bancare din Europa Centrala si de Est s-a accelerat pe parcursul anului trecut. Dupa ce a crescut cu 15% in 2004 (la suma de 645 de miliarde de euro), bilantul total al industriei bancare a crescut cu 31,3% la suma de 846 de miliarde in 2005.

Aceasta evolutie reprezinta cea mai puternica crestere de la publicarea informatiilor financiare – se arata intr-un comunicat al bancii austriece.

Romania – plus de 54%

Pe linga Europa Centrala si de Est, studiul acopera si Comunitatea Statelor Independente, care a contribuit substantial la aceasta crestere. Ucraina (crestere de 91%), Belarus (crestere de 63%), Romania (crestere de 54%) si Rusia, cea mai mare piata bancara din regiune (crestere de 51%), au aratat cele mai mari rate de crestere in euro. Ungaria a avut cea mai mica crestere, de 15%.

Activitatea bancara se va dubla pina in 2009

Pentru prima data, Raportul pentru sectorul bancar din Europa Centrala si de Est include prognoza pe termen lung cu privire la dezvoltarea pietei bancare.

Un rezultat-cheie al acestui model este anticiparea dublarii pina in 2009, de la 846 de miliarde de euro in prezent la mai mult de 1.700 de miliarde de euro. Pina in 2014, analistii se asteapta la un volum total al pietei de aproximativ 3.700 de miliarde de euro, corespunzator unei rate de crestere anuale medii de aproximativ 18%.

Modelul de previziune se bazeaza pe relatia dintre PIB-ul pe locuitor si gradul de intermediere financiara, masurat ca procent al activelor bancare in total PIB.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, 18 sep 2006


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.