Bursa din Dubai, la redeschiderea pieţelor pentru noua săptămână, a înregistrat duminică cea mai mare creştere din regiunea Orientului Mijlociu după decizia Băncii Centrale Europene de a continua injectarea de lichiditate în piaţă (tipărirea de bani) şi a reduce dobânda la euro până la zero, scrie Bloomberg.
Având in vedere că daca işi ţin banii la bancă, nu primesc nicio dobândă, ci mai mult, trebuie ei sa plăteasca, pentru că ratele sunt negative, investitorii incearcă să îşi găsească refugiul in acţiuni sau alte titluri financiare care pot aduce un randament, mai mare decât zero sau chiar minus.
Indicele bursier DFM General Index din Dubai a crescut cu 1,4% până la 3.401,03, marcând cea mai mare perioadă de creştere din aprilie până în prezent.
Mişarea strategică a preşedintelui BCE, italianul Mario Draghi, de a tăia dobânzile pentru a stimula creditarea în piaţă şi mărirea nivelului de active cumpărate lunar de către banca centrală au condus la creşterea apetitului de risc din partea investitorilor din întreaga lume.
După anunţul de joi al bancherului, nu doar bursele asiatice au vibrat datorita undei de optimism transmisă de la Frankfurt, ci şi bursele europene au crescut puternic, principalii indici germani, francezi, britianci sau italieni au atins creşteri semnificative, cea mai mare creştere, de 4,8%, fiind înregistrată de indicele FTSE MIB – etalonul bursei italiene.Indicele german DAX a crescut cu 3,51%, indicele francez CAC 40 cu 3,27%, cel britanic FTSE 100 cu 1,71%, iar indicele american S&P 500 cu 1,64%, în ceea ce a fost una dintre cele mai bune zile pentru pieţele de capital din ultima perioada.
Totuşi bursa de la Bucureşti, in şedinta de vineri, a părut neconectată la evoluţiile de pe pieţele străine, indicele BET – ce reuneşte cele mai importante zece acţiuni româneşti – a scăzut cu 0,12%.
Cazul bursei din emiratul arab este un pic deosebită, fiindcă avansul acţiunilor din Dubai a fost alimentat şi de performanţa pozitivă a barilului de petrol din ultima vreme. Corelarea între performanţele bursiere si preţul „aurului negru” nu este o noutate pentru pieţele din zona Golfului, în noiembrie 2015, bursa din Dubai marcând cea mai joasă cotaţie din acel an, pe fondul scăderii accentuate a combustibilului fosil.
Volumul tranzacţiilor celor mai importante companii s-a dublat, conform datelor Bloomberg. Dubai Parks & Resorts, companie ce este angajată in derularea unor parcuri tematice, a crescut cu 14%, ajungând la cel mai mare preţ de când este cotată la bursă. Volumul acţiuniilor din ultimele zile a fost de 18 ori mai mare decât media ultimelor trei luni, sublinează Bloomberg. Oficialii companiei au comunicat că in doi ani ar putea ajunge pe profit, cu un profit operaţional ce ar putea ajunge la 653 milioane dolari. Astfel de investiţii masive si susţinute în sectorul turismului si al serviciilor în general au drept scop transformarea economiei arabe.
Decuplarea economiei de dependenţa preţului petrolului este una dintre cele mai importante, dar si greu de atins obiective pe care toate statele prospere din zona Golfului Persic şi le-au propus.