Ce este HODL? Iată un ghid privind limbajul tranzacționării cu criptomonede

„Îți recomand să HODL BTC. Această altcoin urcă până la lună.” – Înțelegi ceva din asta? Dacă nu, nu ești singurul.

Spațiul criptomonedelor și popularitatea în creștere a acestora a dus la apariția unui jargon propriu acestora, cu multe cuvinte și mulți termeni care pot crea confuzie pentru cei nefamiliarizați cu limbajul.

Dacă vrei să ieși în față și să iei parte la conversație, am întocmit un dicționar de jargon pentru tine, cu care să îți îmbunătățești capacitatea de conversație pe tema criptomonedelor:

Cryptoassets are highly volatile unregulated investment products. No EU investor protection. Your capital is at risk.

HODL

HODL este un termen care înseamnă „hold” (păstrare) și care a devenit ulterior o prescurtare de la „hold on for dear life” (păstrează cu orice preț). Acesta este, probabil, cel mai popular termen din lumea criptomonedelor, apărut în urma unei greșeli de scriere. În anul 2013, un membru al forumului Bitcointalk a scris o postare în care explica de ce dorește să-și păstreze simbolurile, în ciuda faptului că piețele erau în cădere la momentul acela. Din greșeală, a scris „hodling” în loc de „holding”. Această greșeală a devenit foarte populară și, până la urmă, a fost găsită o expresie a cărei prescurtare să fie. Vei vedea acest termen de multe ori pe forumurile site-ului tău preferat de criptomonede.

Altcoin

Altcoin este un termen care descrie orice altă criptomonedă în afară de Bitcoin. Deși Bitcoin a fost prima criptomonedă, cu siguranță nu este singura. Totuși, când au început să apară alte criptomonede, pentru că Bitcoin avea o poziție dominantă, toate celelalte erau considerate alternative ale Bitcoin. De aici și termenul „Altcoin”, prescurtarea de la „monedă alternativă”. Azi, unii investitori investesc în monede alternative ca parte a unui portofoliu echilibrat sau le folosesc ca protecție contra riscului investițiilor în Bitcoin.

Circulating supply (fond în circulație)

Această expresie se referă la numărul total de simboluri ale unei anumite criptomonede aflate în circulație. Spre deosebire de situația valutelor fiduciare (emise de guvernele unor țări, de exemplu: USD), este mai ușor de urmărit numărul total de simboluri ale unei anumite criptomonede. În cazul Bitcoin, Ethereum și a altor criptomonede majore, apar noi tokenuri când „minerii” alocă putere de calcul pentru procesarea tranzacțiilor. O parte din comisionul pe care aceștia îl primesc este adăugat ca monedă nouă la fondul în circulație.

Capitalizare de piață

Capitalizarea de piață este valoarea totală a tuturor tokenurilor aflate în circulație la momentul curent pentru o anumită criptomonedă. Capitalizarea de piață, calculată de obicei în USD, este o indicație a mărimii pieței pentru fiecare criptomonedă.

ICO

ICO este prescurtarea de la „Initial Coin Offering” (oferta inițială de monedă). ICO este un proces prin care o companie își finanțează activitatea prin lansarea unei criptomonede proprii și oferirea acesteia către investitorii timpurii la un preț fix. Investitorii care iau parte la ICO o fac pentru că au încredere în compania din spatele acesteia sau în speranța că valoarea simbolurilor pe care le primesc va crește.

Arbitraj

Arbitrajul este acțiunea de utilizare a diferențelor între marjele diverselor burse de criptomonede pentru a genera profit. Este un termen împrumutat din lumea tranzacționării clasice. În loc să cumpere simboluri cu speranța că valoarea acestora va crește, acești traderi cumpără criptomonede pe o bursă și le vând pe alta, în care marjele practicate le permit să facă profit. Această practică este considerată foarte riscantă, având în vedere că marjele și comisioanele se pot modifica pe neașteptate, mai ales în perioade de mare volatilitate.

FOMO

FOMO este abrevierea expresiei „Fear of Missing Out” (frica de a rămâne pe dinafară) Chiar dacă nu este utilizat exclusiv în contextul criptomonedelor, FOMO a devenit un termen foarte popular printre traderi. Acest acronim descrie situația în care traderii se înghesuie să investească într-o anumită criptomonedă din teama că, dacă nu o fac și valoarea acesteia va crește, vor fi ratat această oportunitate.

Urs

Un „urs” este un trader sau un investitor care este convins că un anumit activ sau o anumită piață va scădea. Cei familiarizați cu jargonul din lumea tranzacționării clasice vor recunoaște acest termen. Poate fi utilizat atât ca substantiv, cât și ca adjectiv. De exemplu: „Această criptomonedă și-a continuat tendința ursărească.”

Balenă

O „balenă” este o persoană care dispune de mult capital pe care îl poate investi. Deseori, „balenele” pot produce schimbări pe piață investind sume mari în criptomonede de mai mică importanță pentru a le crește valoarea.

Pump and dump (pompează și debarasează)

Aceasta este o practică prin care valoarea unei criptomonede este crescută în mod artificial, după care este prăbușită, cu scopul realizării de profit într-un timp scurt. „Balenele” menționate mai sus folosesc uneori această strategie. Procesul este simplu: acești investitori „pompează” foarte mulți bani într-o criptomonedă de mai mică importanță, creează vâlvă în jurul ei pe rețelele de socializare (practică numită „Shilling” – ademenire), valoarea criptomonedei crește, alți investitori sunt atrași de prețul în creștere, moment în care investitorul inițial se „debarasează” de criptomonedă și încasează profitul.

Bagholder (purtătorul de sacoșe)

„Purtătorul de sacoșe” este un termen care îl descrie pe investitorul care nu a reușit să-și vândă criptomonedele în profit și are „sacoșe” de simboluri care valorează mult mai puțin decât investiția inițială.

REKT

REKT este un termen folosit pentru cineva care este „wrecked” (distrus) și înseamnă că respectivul a pierdut sume substanțiale în relație cu o anumită criptomonedă. Ca și în cazul HODL, este un cuvânt scris greșit în mod intenționat.

ATH

ATH este prescurtarea de la All-Time High (cea mai mare valoare din toate timpurile) – punctul în care criptomoneda atinge un nivel de preț fără precedent.

FUD

FUD este prescurtarea de la „Fear, Uncertainty and Doubt” (frică, incertitudine, dubii) și este un acronim folosit deseori pentru a descrie o persoană care încearcă să-i convingă pe alții să vândă o anumită criptomonedă (persoană numită și „FUDster”). În general, termenul este folosit pentru a critica pe cineva și a sugera că are un motiv ascuns pentru a răspândi FUD.

BTD

BTD este prescurtarea de la „Buy The Dip” (cumpără în groapă) – și descrie situația în care piețele cad și mulți traderi și investitori vând, cuprinși de panică. BTD este o recomandare de a face exact opusul, și anume de a cumpăra criptomoneda când aceasta e în „groapă”. Această noțiune este uneori susținută și de cei care se bazează pe analize tehnice, dacă este confirmată și de formate de analize binecunoscute, cum ar fi o îngustare a benzilor Bollinger sau „atingerea unei linii de susținere”.

Până la lună

„Până la lună” este o frază care descrie situația în care traderii de criptomonede sunt optimiști cu privire la direcția de evoluție a unei criptomonede. Practic, aceștia cred că prețul va crește „până la lună”.

Funds are Safu (fondurile sunt „safu”)

„Safu” este un termen apărut în urma unei greșeli de scriere a Directorului executiv general al companiei Binance, care dorea să scrie „funds are safe” (fondurile sunt în siguranță) după apariția unui raport privind spargerea securității acestei burse populare. Termenul a devenit rapid poanta multor glume în comunitatea din jurul criptomonedelor și a inspirat mai multe videoclipuri virale. Curând după aceea, Binanace a creat „Secure Asset Funds for Users” (SAFU) (fonduri asociate activelor sigure pentru utilizatori), astfel încât acronimul a căpătat substanță.

Cryptoassets are highly volatile unregulated investment products. No EU investor protection. Your capital is at risk.

Prețul criptomonedelor poate varia semnificativ și, ca atare, acestea nu sunt potrivite pentru orice investitor. Tranzacționarea cripto-monedelor nu este supravegheată de niciun organism de reglementare al UE. Capitalul tău este expus riscului.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: