Companiile romanesti ajung la o capitalizare de peste 20 de miliarde de euro pentru prima data in 9 ani

Valoarea de piata a companiilor romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depasit 20 miliarde de euro in aceasta saptamana, dupa listarea DIGI Communications (DIGI), un important furnizor de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria. Capitalizarea companiilor romanesti a ajuns la 20,4 miliarde de euro, cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani.

“Romania a parasit apele tulburi ale evaluarilor scazute si s-a imbarcat pe un transoceanic capabil sa foloseasca vantul puternic in favoarea sa si sa reziste conditiilor dificile. Romania se afla pe radarul investitorilor pentru ca ofera un nivel de crestere si stabilitate rar intalnite in prezent, cuplat cu dinamism si creativitate – devine un loc mai prietenos pentru afaceri. Acum antreprenorii cu ambitii nationale sau regionale vad bursa de valori ca un mediu natural pentru afaceri”, a spus Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

“Datele macroeconomice, nivelul dividendelor si cresterea pretului actiunilor sunt argumente puternice pentru ca Romania sa fie cea mai buna destinatie unde banii pot produce valoare adaugata, iar asta ii convinge chiar si pe cei mai sceptici investitori sa isi plaseze banii pe piata locala de capital. La aceasta valoare, capitalizarea companiilor romanesti listate la BVB este de circa 12% din PIB-ul Romaniei” a spus Lucian Anghel, Presedinte al BVB.

In aceasta saptamana s-au inregistrat noi maxime din 2017 in ceea ce priveste actiunile listate pe piata reglementata a BVB, dupa cum urmeaza:

1. BET la 8.460 de puncte si BET-TR 10.633 de puncte ajung la maximele acestui an (15 mai)

2. Peste 8.800 de tranzactii realizate intr-o singura zi, cele mai multe de pana acum din acest an (16 mai)

3. Actiunile DIGI au fost cele mai tranzactionate actiuni intr-o singura zi, din ultimii 3 ani si jumatate, cu 3.270 de tranzactii (16 mai)

4. Valoarea zilnica a tranzactiilor a atins cea mai mare valoare din acest an: 37 milioane de euro (17 mai)

5. BRD, emitent inclus in BET, a inregistrat cea mai mare valoare a tranzactiilor in sedinta anterioara (18 mai). De asemenea, alte companii incluse in indicele BET, cum ar fi Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), Fondul Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP), au avut tranzactii semnificative pe parcursul acestei saptamani.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: