Piata valutara reactioneaza pozitiv dupa alegerea lui Donald Trump: Dolarul a trecut pe plus azi fata de euro

Piețele s-au întors la 180 de grade astăzi, după ce au fost surprinse și au reacționat negativ la votul din Statele Unite ale Americii. Dolarul a trecut pe plus în fața euro în ultimele ore de tranzacționare, evoluție care s-a reflectat și în piața valutară locală, unde leul a închis pe plus ședința, după ce în deschidere pierduse mai bine de un ban.

Donald Trump, noul președinte al SUA, ales spre surprinderea caselor de sondare și a investitorilor, nu pare să fie perceput chiar așa de rău. Cel puțin așa sugerează evoluția de azi din piețele valutare și de capital.

Pe măsură ce harta electorală a SUA se colora în roșul republican în seara numărării voturilor, traderii de pe Wall-Street pariau tot mai mult pe scăderea burselor. Cotațiile futures ajunseseră la un moment dat la limita -5%.

Dolarul american a înregistrat aceeași presiune de vânzare, cu un declin de până la 2,4%, la 0,8850/euro. Aversiunea la risc s-a răspândit moderat și în piețele din Europa emergentă, cu scăderi pe leu, zlot și forintul maghiar.

Perechea euro-leu a închis ședința trecută la 4,5095 și se tranzacționa în jurul a 4,52 lei pentru un euro (+0,2%) în deschiderea ședinței. După discursul in care Trump a revendicat victoria, considerat echilibrat de analiși, bursele și dolarul au trecut pe verde.

Moneda americană e cu 0,66% peste cotația de deschidere (0,9130/euro). Euro a scăzut cu 0,12% față de leu la 4,5043 și a mai pierdut din avansul față de forint (+0,15%) și zlot (0,21%).


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: