Preturile actiunilor de pe bursa romaneasca sunt mici; sectorul energetic si cel financiar ar putea creste

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar trebui sa aiba o evolutie buna pana la sfarsitul acestui an, avand in vedere preturile mici si evolutia buna a economiei romanesti, cel mai mare potential de crestere avandu-l in continuare marile companii din energie si sectorul financiar.

Cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au pierdut in primele sapte luni 1 miliard de euro din valoarea de piata. Singurele titluri care au inregistrat cresteri au fost cele ale monopolurilor din energie.

Tocmai aceasta corectie, aparuta in conditiile in care preturile erau deja mici, iar Produsul Intern Brut (PIB) este asteptat sa creasca cu 4% in 2016, poate crea premisele unei evolutii bune pana la sfarsitul acestui an.

Companiile care merita urmarite sunt cele din energie si din sectorul financiar-bancar.

”Sectorul energetic are un mare potential. Este de urmarit evolutia vremii, daca va fi prea cald, va scadea consumul de petrol si gaze, dar va creste cel de energie electrica. Si de la sectorul financiar-bancar ma astept la o evolutie buna, actiunile se tranzactioneaza de mai mult timp cu un discount mare”, a declarat seful casei de brokeraj Vienna Investment Trust, Adrian Simionescu.

Pe de alta parte, una dintre problemele din domeniul energiei o reprezinta pretul mic al petrolului, care se situeaza la sub 50 de dolari pe baril, obligand companiile petroliere sa inghete investititiile.

In urmatorii 1-2 ani, cand cererea va creste, aceste companii vor face fata cu greu cererii, dupa o perioada in care au fost sub presiunea amanarii investitiilor. Simionescu apreciaza ca sistemul bancar romanesc a devenit atractiv pentru investitori, in contextul in care ponderea creditelor neperformante a scazut, iar profiturile au inceput sa creasca.

Cea mai mare ieftinire in top 10 companii listate pe BVB a fost inregistrata in primele sapte luni din acest an de actiunile BRD, a doua banca dupa active din Romania, controlata de grupul francez Société Générale.

Grupul BRD-Groupe Société Générale a realizat in prima jumatate a acestui an un profit net de 381 milioane lei (circa 85 milioane euro), in crestere cu 64% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rata creditelor neperformante (NPL) a scazut de la 18,6% in iunie 2015 pana la 14,4% la jumatatea acestui an.

Banca Transilvania, cea mai mare banca listata pe BVB din punct de vedere al capitalizarii bursiere, a consemnat o reducere mai moderata a pretului actiunilor. In primul trimestru al acestui an, veniturile operationale ale bancii au ajuns la 599,1 milioane lei, cu 10,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar profitul net a crescut cu 50,8%, la 228,5 milioane lei.

Simionescu a atras insa atentia ca evolutia BVB este corelata cu cea a pietelor externe, iar un soc in Europa ar afecta si bursa romaneasca.
”Pe plan european nu se intrevad probleme mari, cel putin pana in septembrie. Din octombrie, insa, e greu de spus, sunt multe semne de intrebare”, a avertizat Simionescu.

Unul dintre acestea este legat de influenta referendumului din Marea Britanie referitor la iesirea tarii din Uniunea Europeana. Lira sterlina a scazut joi cel mai mult in ultimele patru saptamini, dupa ce Banca Angliei a redus dobanda de politica monetara pentru prima oara din martie 2009, in cadrul masurilor de sustinere a economiei dupa votul britanicilor de iesire din UE.

Totodata, Marea Britanie ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a negocia viitoarea relatie cu UE, in conditiile in care statutul de membru al Spatiului Economic European de tip norvegian nu va fi suficient pentru a respecta angajamentele din campania pentru Brexit si recastigarea controlului asupra imigratiei, potrivit unui raport al Open Europe.

Un alt semn de intrebare vizeaza starea sistemului bancar din Italia, care sufera din cauza unei ponderi mari a creditelor neperformante. Actiunile celor mai banci italiene evolueaza in scadere de cateva luni, iar recent au scazut si mai mult in urma publicarii testelor de stres de catre Autoritatea Bancara Europeana.

La acestea se adauga situatia incerta din China, unde ritmul economiei continua sa scada si se inmultesc intrebarile referitoare la ponderea reala a creditelor neperformante in cadrul sistemului bancar.

In plus, China continua sa aiba supraproductie de otel, in conditiile in care unitatile de productie vechi continua sa functioneze in paralel cu cele noi. Importurile de otel ieftin in UE, care au afectat interesele producatorilor din interiorul uniunii, au obligat Bruxelles-ul sa impuna recent masuri anti-dumping definitive produselor din otel provenite din China si Rusia.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: