Renunta Grecia la euro? Zvonul introducerii noilor drahme provoaca speculatii bursiere

Rămânerea sau excluderea Greciei din zona euro este o decizie eminamente politică. Deși se fac pregătiri pentru trecerea la noua drahmă, poziția importantă geostrategică ar putea aduce Greciei mult râvnitul sprijin pentru a rămâne în zona euro.

În doar cinci zile de la începutul lunii mai, acțiunile unei companii canadiene, Fortress Paper, foarte puțin cunoscute specializate în producția de celuluză și hârtie au crescut cu 75% atingând maximul ultimelor 15 luni. Interesant este că subsidiara sa elvețiană, Landqart AG care produce hârtie specială cu elemente de securitate, pentru bancnote, vize sau pașapoarte a negat că ar fi primit comenzi noi și că nu-și explică de ce cotația acțiunilor a explodat în ultimul timp. Landqart a vândut 2.715 de tone metrice de hârtie securizată în primul trimestru dina acest an, a comunicat compania.

Cu toate acestea, siteul zerohedge.com, citat de agenția Bloomberg, anunță că designul bancnotelor este realizat. Moneda se va numi noua drahma și va circula în paralel cu euro în prima etapă.

Analiștii economici speculează faptul că există șanse foarte mari ca o comandă să fie lansată pentru tipărirea de bancnote, când se va decide excluderea Greciei din zona euro. Astfel, statul elen va putea plăti datoria externă cu drahme noi, la un curs scăzut față de euro, ceea ce va însemna de fapt restructurarea datoriei externe și interne.

Decizia este politică și urmează a fi luată în perioada următoare. Președintele băncii centrale austriece și membru al boardului BCE, Ewald Nowotny a confirmat luni că problema Greciei este una politică și nu poate fi rezolvată din perspectivă economico-financiară. Discuțiile cu partide ca Syriza din Grecia, sau cel spaniol, Podemos, pot fi interesante prin noi popuneri și idei, „dar în final, acestea trebuie să se încheie cu rezultate concrete”, a spus Ewald Nowotny.

tari expuse la faliment grecia dana daniela donciu adevarulfinanciar.ro

Oficialul BCE nu a dorit să expună detaliat care ar fi modalitățile concrete prin care s-ar putea rezolva criza greacă, spunând că „este mai mult o chestiune politică decât una economică”. Nowotny a declarat că nu vede BCE în rolul unui guvern financiar și federal pentru eurozonă. „Nu ne putem substitui puterii politice”, a e explicat el. Din acest punct de vedere, rolul BCE în rezolvarea crizei grecești este limitat, pentru că deciziile sunt politice.

La nivel oficial, deși Grecia se află în criză de lichidități fiind nevoită să apeleze la subterfugii pentru a obține bani de la FMI, pentru a achita datoria tot de la FMI, se manifestă mult optimism. Premierul Alexis Tsipras a spus că nu ia în considerare ieşirea din zona euro şi se concentrează pe atragerea ajutorului necesar evitării intrării în incapacitate de plată.

Chiar şi aşa, oficialii europeni analizează mecanisme de apărare a Greciei, atât politic cât şi economic, în eventualitatea ieşirii din uniunea monetară, pentru a proteja restul zonei euro, a spus una din surse.

“Întotdeauna există un plan B. Dar trebuie să te întrebi cine are capacitatea să intervină în evenimentul respectiv. Dacă începi să faci o listă îţi dai seama că este foarte scurtă”, a spus Filippo Taddei, consilier economic al premierului Matteo Renzi.

Înainte ca finanţarea Greciei să fie reluată, Grecia trebuie să prezinte un program cuprinzător de reforme economice, să obţină acordul creditorilor instituţionali, sprijinul miniştrilor de Finanţe din zona euro, precum şi aprobarea Parlamentelor din statele membre. Ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat luni că Grecia va rămâne fără lichidităţi în două săptămâni, dacă nu primeşte ajutor.

Michel Reijns, purtător de cuvânt al ministrului olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care conduce şi Eurogroup, a refuzat să comenteze. Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis marţi să nu înăsprească termenii asistenţei financiare de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance – ELA) pentru băncile din Grecia şi a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro, la 80 de miliarde de euro.

Decizia a venit în urma unui comunicat al miniştrilor europeni de Finanţe în care aceştia recunosc dorinţa autorităţilor din Grecia de a îndeplini condiţiile de reluare a finanţării ţării.

Grecia mai are dreptul să primească 7,2 miliarde de euro din programul de aistenţă financiară de 240 de miliarde de euro convenit cu zona euro şi FMI. În lipsa unui acord, deficitul de lichidităţi al Greciei este tot mai mare. Autorităţile de la Atena au fost nevoite în această săptămână să folosească 650 de milioane de euro din rezervele deţinute la FMI, pentru plata unei rate de 750 de milioane de euro către instituţia financiară. Rezervele trebuie refăcute în 30 de zile, lucru imposibil de realizat în absența aprobării continuării finanțării.

Parlamentari ai partidului conservator al cancelarului german Angela Merkel au început să susţină public că ieşirea Greciei din zona euro ar putea fi cea mai bună soluţie atât pentru Grecia cât şi pentru creditorii acesteia.

Grecia este încadrată la nord de Ucraina, răvăşită de conflictul cu separatiştii pro-ruşi, iar la sud de Libia, care se prăbuşeşte din cauza luptelor dintre miliţii. În aceste condiţii, Guvernul german a spus în mod clar că ieşirea din zona euro a Greciei nu ar pune în pericol locul statului elen în Uniunea Europeană.

Thomas Steffen, negociatorul şef al Germaniei cu Grecia în zona euro, a afirmat săptămâna trecută, la Berlin, că în cadrul UE există multe fonduri la care statul grec ar continua să aibă acces chiar dacă ar renunța la euro. El a adăugat că nu există motive, nici măcar teoretice ca Grecia să iasă din Uniunea Europeană.

Marc Faber, investitor la nivel global, a declarat la postul TV CNBC că poziția Greciei în Marea Mediterană este prea importantă din punct de vedere strategic pentru ca NATO și UE să accepte pierderea Greciei și extinderea influeneței ruse. El merge mai departe și spune că din considerente geopolitice, Grecia nu va fi lăsată să iasă nici din zona euro, pentru a nu se risca o evoluție necontrolată a evenimentelor.

Însă spectrul ca flota rusă din Marea Neagră să aibă acces imediat în Mediterana prin Bosfor, utilizând porturile grecești nu este o soluție acceptabilă la Washington. Grecia este văzută ca o poartă de intrare în Mediterana și un avanpost al NATO în Balcani.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: