Scăderi pe bursele europene, creșteri pe BVB

bursa_bucuresti_bvb_90927400_28330700Îngrijorările legate de apropierea de final a expansiunii monetare din Statele Unite ale Americii se accentuează pe măsură ce se apropie ultima ședință a Fed, programată să aibă loc la jumătatea săptămânii viitoare, influențând bursele în sens negativ. Bursa de la București, însă, a reușit să se mențină pe plus, în pofida acestor îngrijorări de pe plan internațional.

Bursa de Valori București (BVB) a început săptămâna cu scăderi ușoare, tendință contradictorie piețelor europene. Indicele BET, care reflectă evoluția celor mai tranzacționate zece acțiuni din piață, s-a depreciat cu 0,06%, în timp ce indicele BET-C, al tutoror titlurilor de pe BVB, a scăzut cu 0,18%. În același timp, indicele BET-FI, al SIF-urilor, a pierdut 1,1% din valoare, comparativ cu finele săptămânii trecute.

Acțiunile listate pe piețele bursiere europene s-au apreciat, în ședința de tranzacționare de luni, în contextul unui sentiment pozitiv pe piețele internaționale. Astfel, indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat cu 0,2%, iar indicele EuroStoxx 50 a câștigat 0,3%. Indicele bursei londoneze, FTSE 100, și cel de la Paris, CAC 40, au crescut cu 0,1% fiecare, în timp ce indicele DAX 30, al bursei din Frankfurt, a avansat cu 0,3%.

Sentimentul de avânt din piețe a impulsionat și bursele americane. Îngrijorările legate de apropierea reducerii expansiunii monetare a Fed au fost contrabalansate de veștile bune de pe piața muncii. Indicele S&P 500 a crescut cu 0,2%, în timp ce indicele Dow Jones a avut o creștere ușoară, de sub 0,1%.

Bursa autohtonă a continuat să scadă și în cea de-a doua zi a săptămânii, pe fondul contextului de pe piețele din Europa, legat de apropierea momentului de final al expansionismului monetar american, dar și din cauza marcării profiturilor unor investitori. Indicele BET a pierdut 2,04%, în timp ce indicele BET-C s-a depreciat cu 1,84%. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a scăzut cu 2,02%.

Acțiunile europene s-au depreciat în sesiunea de marți. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,7% din valoare, în timp ce indicele EuroStoxx 50 a înregistrat un recul de 0,9%. Indicele FTSE 100 s-a depreciat cu 0,6%, iar indicele CAC 40 a scăzut cu 1%. Totodată, indicele DAX 30 a închis ziua pe un minus de 0,9%.

Îngrijorările legate de politica monetară a Fed au tras în jos și piețele de peste Ocean. Indicii Dow Jones și S&P 500 au pierdut fiecare câte 0,3% din valoare.

După corecțiile puternice de marți, a urmat o zi de miercuri cu creșteri pe BVB, în disonanță cu tendința de pe piețele bursiere europene. Indicele BET a urcat cu 0,56%, în timp ce indicele BET-C a avansat cu 0,36%. Totodată, indicele BET-FI a închis ziua cu un plus de 0,44%.

În Europa, bursele au fost pe roșu, în ședința de miercuri. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a scăzut cu 0,5%, declin consemnat și de indicele EuroStoxx 50. Indicele bursei din Londra, FTSE 100, s-a depreciat cu 0,2%, indicele francez, CAC 40, a scăzut cu 0,1%, iar indicele bursei germane, DAX 30, a pierdut 0,4% din valoare.

Și piețele bursiere din SUA au scăzut, pe parcursul zilei de miercuri, în contextul probabilității tot mai mari ca Fed să taie expansiunea monetară la ultima sa ședință din acest an, programată pentru săptămâna viitoare. Indicele Dow Jones s-a depreciat u 0,8%, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut mai accentuat, cu 1,1%.

Bursa de la București a continuat și în sesiunea de joi să evolueze divergent față de bursele europene. Indicele BET a crescut cu 0,18%, în timp ce indicele BET-C a avansat cu 0,26%. Indicele SIF-urilor a înregistrat un plus de 0,26%.

Bursele europene au continuat să fie marcate de îngrijorările cu privire la politica monetară din Statele Unite. Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 s-a depreciat cu 1%, în timp ce indicele EuroStoxx 50 a pierdut 0,65% din valoare. Indicele bursei britanice, FTSE 100, a scăzut cu 1%, iar indicele bursei de la Paris, CAC 40, a consemnat un declin de 0,4%. Indicele bursei din Frankfurt, DAX 30, a încheiat ziua cu un minus de 0,7%.

Bursele din Statele Unite au scăzut pentru a treia ședință consecutivă, ajungând la cel mai jos nivel din ultima lună, pe fondul speculațiilor că Fed și-ar putea reduce expansiunea monetară chiar începând de săptămâna viitoare, în contextul cifrelor economice pozitive. Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 0,7%, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 0,4%.

Ultima sesiune de tranzacționare din această săptămână a adus creșteri pe Bursa de la București, din nou în contradicție cu piețele europene. Indicele BET a avansat cu 0,37%, în timp ce indicele BET-C a crescut cu 0,46%. Totodată, indicele BET-FI a marcat un avans de 0,73%.

Bursele europene au scăzut la finele săptămânii. Indicele EuroStoxx 50 a scăzut cu 0,21%, în timp ce indicele London Stock Exchange, FTSE 100, a pierdut 0,08% din valoare. Totodată, indicele bursei franceze, CAC 40, și cel al bursei de la Frankfurt, DAX 30, s-au depreciat cu 0,23% și, respectiv, cu 0,12%.

Peste Ocean, unele acțiuni s-au apreciat, altele s-au depreciat, pe parcursul ședinței de vineri. Astfel, indicele Dow Jones a crescut cu 0,1%, în timp ce indicele S&P 500 a pierdut 0,01% din valoare.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: