Miliardarul George Soros ar putea fi printre principalii beneficiari ai crizei declanșate în piețele financiare de votul britanicilor la referendumul de joi, în condițiile în care mai multe informații apărute în presa internațională sugerează că Soros a realizat recent o serie de plasamente în aur și active conexe și a pariat pe devalorizarea acțiunilor la nivel global, scrie MarketWatch.
Soros, cunoscut și drept cel care “a spart Banca Angliei”, după ce, în 1992, a câștigat 1 miliard de dolari mizând pe devalorizarea lirei sterline, a avertizat recent că moneda britanică ar putea pierde peste 20% din valoare dacă Marea Britanie părăsește UE. Potrivit investitorului, alegătorii britanici au subestimat costul real al Brexit, care va avea “un impact imediat și dramatic” asupra piețelor financiare, investițiilor și locurilor de muncă.
Este exact scenariul care are loc astăzi pe piețele din întreaga lume.
Rezultatul referendumului din Marea Britanie a luat prin surprindere investitorii, care s-au refugiat în active sigure, precum aurul și obligațiunile guvernamentale. Lira a scăzut la minimul ultimilor peste 30 de ani în raport cu dolarul, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a atins cea mai scăzută valoare din ultimii 7 ani, Dow Jones Industrial Average a coborât cu până la 700 de puncte înainte de deschiderea pieței principale, în timp ce Stoxx Europe 600 înregistrează cea mai proastă zi începând cu anul 2008.
De celalaltă parte, prețul aurului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani în tranzacțiile intraday, în timp ce randamentele pentru obligațiunile emise de Germania și SUA au scăzut puternic.
Potrivit Wall Street Journal, Soros Fund Management, care administrează active de circa 30 miliarde de dolari pentru Soros și familia lui, a cumpărat recent active din industria aurului și a pariat că acțiunile globale se vor devaloriza.
Printre plasamentele realizate de investitorul miliardar în prima parte a anului se numără achiziția a 19 milioane de acțiuni în compania minieră Barrick Gold, precum și preluarea unei participații importante la Sliver Wheaton, companie specializată în extracția argintului. Acțiunile celor două companii s-au apreciat astăzi cu 4,8%, respectiv 1,3%.
Soros nu este singurul investitor proeminent care a pariat pe scăderea acțiunilor. Paul Singer, șeful fondului de hedging Elliott Management, și managerul de fonduri de investiții Stanley Druckenmiller, un fost asociat al lui Soros, s-au exprimat în favoarea investițiilor în aur ca mijloc de protecție împotriva unui eventual șoc pe piețele de capital.