STK Emergent: “Investitia in producatorii de petrol este riscanta. Unii nu vor supravietui barilului ieftin”

Fondul închis de investiţii STK Emergent, cu active în gestiune de 64 milioane de lei, s-a refugiat din nou pe cash, lichidându-şi în noiembrie toate plasamentele în acţiuni ale companiilor din sectorul petrolier şi minier din portofoliu.

Din cauza contextului nefavorabil al pieţei dat de apropierea momentului întrunirii bianuale a OPEC, dar şi de continuarea trendului de creştere a stocurilor de petrol, managerul fondului – societatea STK Financial – a decis să lichideze toate deţinerile de acţiuni cotate în cursul lunii noiembrie. Astfel portofoliul de acţiuni listate a scăzut de la 34,3 milioane de lei la 1,8 mil. lei. Principalele investiţii ale fondului erau companii de petrol listate la bursa de la Londra.

„Nu cred că mai există riscul unei scăderi semnificative a cotaţiei petrolului în perioada următoare. La o cotaţie de 40 dolari/barilul, mulţi dintre producători nu îşi pot acoperi costurile de producţie. Mă refer aici la producătorii de petrol de şist din SUA. Astfel că putem asista la o scădere a ofertei, fapt care ar putea duce la o stabilizare a cotaţiei petrolului.

Sunt însă şi rapoarte de analiză care estimează o prăbuşire a petrolului până la 20 dolari“, a spus Nicolae Pascu, directorul general al societăţii de administrare STK Financial.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: