Tendinta puternic negativa de la BVB pare oprita pana la etapa ex-dividend

Laurențiu Roșoiu de la Star Asset Management spune că trendul scurt de scăderi accelerat început în ianuarie la BVB pare devinitiv oprit. Piața bursieră ar urma să fie stabilizată până la desfășurările AGA și a acordării dividendelor.

După un debut neconcludent de ședință, cea mai mare parte a cotațiilor de la Bursa de Valori București s-au stabilizat decisiv peste nivelurile de referință. Indicele BET, al celor mai tranzafcționate titluri, a urcat cu 0,38%, până la nivelul de 6.563,98 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,37%.

“Este o ședință de confirmare a stabilizării pieței și a finalului trendului descendent început în ianuarie”, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, societate care are în administrare două fonduri cu active de peste 11 milioane lei. El amintește că recuperarea față de minime este de 6% pentru indicele BET-XT și de 4% pentru indicele financiar BET-FI, acesta trecând astăzi peste nivelul de 28.000 de puncte pentru prima dată din 5 februarie încoace.

“S-a cam încheiat trendul”, spune Roșoiu, care avertizează însă că s-ar putea să nu fie ultimul cuvânt al “urșilor” care mizează pe scăderi. În continuare, bursa de la București este “în bătaia vânturilor”, fiind puternic influențată de temele majore din piețele financiare internaționale precum ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (așa-numitul Brexit) și volatilitatea ridicată a petrolului care s-a stabilizat deasupra nivelului de 30 dolari/baril, deși încă sunt tensiuni în piață.

Băncile nu știu încotro s-o apuce

Din zona internă, cel mai puternic impact pare a-l avea legea dării în plată, care este prost primită de bănci și este de văzut cum acestea vor reacționa la noul cadru legislativ. Creșterea avansului solicitat pune sub semnul întrebării creșterea dinamicii creditării și implicit a consumului, unul dintre motoarele majorării produsului intern brut, spune Roșoiu.

Titlurile bancare au avut astăzi o evoluție divergentă, cu o staționare pe nivelul de preț de 1,04 lei/acțiune a titlurilor Băncii Comerciale Carpatica (BCC), cu un declin de 0,19%, până la prețul de 10,28 lei/acțiune și o scădere de 0,93% a titlurilor grupului bancar austriac Erste (EBS), în timp ce titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,83% pe primul rulaj al zilei, de 4,33 milioane lei. Pe acest simbol s-au realizat tranzacții speciale și în piața deal în valoare de 2,35 milioane lei, o valoare apropiată având-o transferurile deal de 2,57 milioane lei cu titluri Transgaz Mediaș (TGN).

Rulajul pieței de acțiuni de 19,35 milioane lei (4,34 milioane euro) a fost cu puțin sub media ultimelor zile, observă Roșoiu. El afirmă că bursa pare a se fi stabilizat și se așteaptă la o perioadă bună dacă în mediul extern nu apare ceva neprevăzut. Astfel, până la desfășurarea Adunărilor Generale ale Acționarilor și trecerea etapei dividendelor, mișcarea ar trebui să fie mai degrabă ascendentă.

La acel moment, poate apărea un eveniment neprevăzut în piețele internaționale care să dea peste cap atitudinea investitorilor de la Bcurești. “Piața va suprareacționa atunci în mod sigur”, a spus reprezentantul Star AM.

Pe locul doi în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi de 2,45 milioane lei, s-au regăsit titlurile SIFV Transilvania (SIF3), care s-au depreciat cu 0,37%, până la prețul de 0,2720 lei/acțiune. Tot de la categoria financiară, titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 0,39%, până la prețul de 0,767 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,11 milioane lei.

Impuls de 8% față de minime pe segmentul energetic

Titlurile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) s-au corectat cu 0,19%, până la prețul de 26,85 lei/acțiune în mișcarea de revenire care a propulsat, în numai două săptămâni, simbolul cu 20% peste minimul de 22,30 lei/acțiune de la listarea acestei companii în noiembrie 2013 și până în prezent. Tot din structura indicelui energetic BET-NG, titlurile Electrica (EL) au urcat cu 0,49%, până la nivelul de 12,36 lei/acțiune, pe schimburi de 1,15 milioane lei, într-o mișcare confortabilă peste reperele de tranzacționare din luna decembrie a anului trecut.

Laurențiu Roșoiu punctează că după ce au subperformat celorlalți indici în perioada februarie 2015 – februarie 2016, acum indicele BET-NG are un salt de 8% din minime, superior altor indici măsurați de BVB. El nu este surprins de avansul acestei acțiuni “suprapresate la vânzare”, în condițiile în care compania a anunțat că va suplimenta cu 200 milioane lei alocarea către dividende, ceea ce nu era așteptat în piață.

Prin contrast, “cea mai spectaculoasă evoluție” au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP), unde creșterea robustă a survenit pe fondul unei raportări financiare pe anul 2015 care include pierdere. Și aici, mișcarea depinde de evoluția ulterioară a cotațiilor internaționale ale petrolului. Atingerea unui nivel de 20 de dolari pe baril ar avea un impact psihologic clar, urmat și de unul fundamental, avertizează Roșoiu.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: