Un sfert din investitorii de pe Wall Street-ul romanesc sunt femei

5.000 de femei îşi plasează economiile în companiile listate la bursă, ţintind asigurarea independenţei financiare.

Un număr de 20.000 de investitori persoane fizice sunt activi pe bursa de la Bucureşti. Esti­mările brokerilor con­sultaţi de ZF indică la 20-25% din total proporţia femeilor-investitor, rezultând astfel că în România sunt 5.000 de femei care îşi investesc activ economiile la bursă.

„Femeile-investitor sunt în general mai precaute şi analitice, sunt mult mai atente în alegerea acţiunilor din portofoliu decât bărbaţii. Aş putea spune că femeile măsoară de trei ori şi taie o singură dată. Apetitul la risc este mai scăzut, motiv pentru care tranzacţionează mai rar şi preferă să investească în acţiunile din indicele BET”, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.

Prezenţa femeilor pe bursă este modestă luând în calcul faptul că numărul total al femeilor cu vârste de peste 18 ani este de 8 milioane în România. Mai mult, în Statele Unite ale Americii, unde pieţele financiare sunt mult mai dezvoltate, studiile recente indică faptul că 51% din averea personală (acţiuni, obligaţiuni, fonduri de investiţii, depozite bancare), adică 14.000 de miliarde de dolari, se află în proprietatea femeilor.

La fel ca şi în alte domenii, şi în investiţii femeile şi bărbaţii au com­portament şi profil diferite.

O investitoare cu peste 15 de ani experienţă pe bursă este I.S. din Deva, care şi-a deschis cont de tranzacţionare pe bursă în anul 2000 la firma de brokeraj IFB Finwest. Cu diplomă de inginer, I.S. a fost un autodidact în materie de investiţii bursiere, învăţând pe cont propriu analiza tehnică, cum să interpreteze raportările financiare şi cum să ia decizii de investiţii în baza informaţiilor şi ştirilor de pe bursele locală şi externe.

„Dacă aş fi la putere, aş lista toate companiile, pentru că bursa este transparentă şi nu se pot face şmecherii, rapoartele spun totul, şi aş construi autostrăzi. Listări şi autostrăzi mi-aş dori de la cei care au azi au puterea de decizie”, a spus investitoarea.

Dacă la investiţiile în acţiuni raportul de forţe înclină puternic în favoarea bărbaţilor, în ceea ce priveşte investiţiile în fonduri mutuale situaţia este mai echilibrată. Potrivit infor­ma­ţiilor obţinute de ZF de la admi­nis­tratorii de fonduri, numărul femeilor-investitor este apropiat de cel al bărbaţilor.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: