Actiunile producatorului german de energie Uniper vor intra la tranzactionare pe sistemul alternativ de la BVB

Joi, 3 noiembrie, actiunile producatorului german de energie Uniper vor intra la tranzactionare pe sistemul alternativ de la BVB, sub simbolul UNP.

Uniper este o companie de energie cu sediul in Dusseldorf, care si-a inceput activitatea la 1 ianuarie 2016, in urma divizarii de compania germana de utilitati E.On, si a fost listata pe 12 septembrie 2016. Acesta din urma a distribuit 53% din actiunile Uniper catre proprii sai actionari, respectiv o actiune Uniper pentru fiecare zece actiuni E.On detinute.

Uniper include activele conventionale de generare ale E.On, ceea ce il face unul dintre marii producatori europeni de energie, cu o capacitate de 31 GW si furnizand energie pentru circa 75 de milioane de gospodarii.

Portofoliul sau include hidrocentrale, centrale nucleare, termocentrale pe gaze si carbune care opereaza in Germania, Suedia, Regatul Unit, Franta, Belgia, Olanda si Ungaria.

Potrivit planului initial al E.On, Uniper ar fi trebuit sa includa si centralele atomice germane ale acestuia, insa decizia a fost anulata in septembrie 2015 pentru a se conforma cu reglementarile locale asupra costurilor de dezinvestire in nucleare.

De asemenea, Uniper detine participatii majoritare in termocentrale pe gaze si carbune in Rusia, respectiv participatii minoritare in termocentrale din Brazilia. Compania mai este implicata in tranzactionarea de marfuri, depozitarea de energie, vanzari de energie si servicii de inginerie.

Rezultatele financiare pentru primul semestru stau sub semnul surplusului de productie de pe piata germana de energie, care a condus la cinci ani de scadere a preturilor. Veniturile Uniper au scazut cu 25.8% fata de aceeasi perioada din 2015, la 33.32 miliarde EUR, afectate de scaderea atat a preturilor, cat si a cantitatilor de energie si gaze vandute.

Compania a marcat o pierdere neta de 3.88 miliarde EUR; ajustand pentru costurile de restructurare si provizioanele pentru deprecierea activelor, rezultatul net din operatiuni ar fi fost, totusi, 1.13 miliarde EUR. Urmatorul set de rezultate financiare, pentru primele noua luni, va fi publicat pe 22 noiembrie.

Incepand din primavara au aparut, totusi, primele semne de imbunatatire a fundamentelor pentru producatorii conventionali de energie. Avansul cotatiilor pentru anumite materii prime, cum ar fi carbunele, si cresterea costurilor cu certificatele verzi, le-a permis producatorilor sa urce preturile pentru energia en-gros.

Astfel, perspectivele viitoare ale actiunilor Uniper sunt strans legate de continuarea revenirii materiilor prime (carbune si gaz natural) in lunile de iarna si pe termen mai lung.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: