Andreas Treichl a incasat in 2015 circa 3 mil. euro din pozitia de sef al Erste Bank. Cat castiga pe an ceilalti membrii ai conducerii bancii din Austria

Bancherul austriac Andreas Treichl, 64 de ani, preşedin­tele executiv al Erste Group, care controlează BCR, cea mai mare bancă românească, a încasat anul trecut de la banca pe care o conduce o remuneraţie de aproape 3 mil. euro, în creştere cu 35% faţă de câştigul din anul precedent.

Mai puţin de jumătate din suma încasată de şeful Erste a provenit din sa­lariul fix, care a fost de 1,3 milioane de euro, apropiat de cel din 2014. La remu­neraţia fixă s-au mai adăugat alte beneficii, de 1,45 milioane de euro, inclusiv com­pensaţii pentru pensie.

Treichl, care conduce Erste Group de aproape două decenii, a primit şi bonus pentru rezultatele băncii din anii precedenţi (cu excepţia anului 2014) în sumă de 156.800 euro. Profitul este o con­diţie de bază pentru bonusarea echipei de top management.

Erste Bank, care după anul 2000 s-a extins mult în Europa Centrală şi de Est, a raportat pentru 2015 un profit net de 968 mil. euro faţă de o pierdere de 1,383 mi­liarde de euro în 2014. Grupul austriac va acorda dividende de 214,9 mi­lioane de euro pentru 2015 după 0 în 2014, ceea ce în­seamnă un dividend per acţiune de 0,5 euro. Erste, cu active de 199,7 mi­liarde de euro, are ope­raţiuni în Aus­tria, Cehia, Croaţia, Slo­vacia, România, Un­­garia şi Serbia.

În total, Erste Bank Group a chel­tuit anul tre­cut aproape 6,5 mi­­li­oa­­ne de euro cu re­muneraţiile ce­lor şa­se membri ai boardului, în creştere faţă de 2014.

Treichl era considerat înaintea crizei cel mai bine plătit bancher austriac. Cel mai bun an al lui din punctul de vedere al remuneraţiei rămâne 2004, când a câştigat 4,54 milioa­ne de euro pe seama unui bonus de „superloialitate“ de 2 mi­lioa­ne de euro.

Andreas Treichl a fost artizanul preluării BCR şi şi-a atras unele critici pentru suma 3,6 mld. euro pe care a pus-o pe masă în 2005 pen­tru pachetul de 60% din acţiunile celei mai mari bănci româneşti.

Erste a plătit de şase ori activele nete ale BCR în condiţiile în care evaluările băn­cilor de atunci erau de cel mult 3,5-4 ori peste activul net. Achiziţia BCR i-a adus lui Treichl un bonus record de peste 2,8 milioane de euro, astfel că remuneraţia sa totală a ajuns în 2007 la 4,42 milioane de euro.

În anii de criză managementul băncii austriece a renunţat la bonusurile de per­for­manţă. Banca a primit sprijin din partea gu­vernului austriac, iar politica de bunusuri a fost restricţionată de acordul agreat în toam­na lui 2008 cu guvernul Austriei pen­tru pri­mirea unui sprijin la capital de 1,8 mld. euro.

Şeful Erste admitea la începutul crizei că opinia publică este îndreptăţită să fie revoltată de salariile din industria bancară şi a afirmat că schemele de bonusare au fost parţial responsabile de apariţia crizei financiare internaţionale.

6-cifre-erste

Consiliul de supravegherere al Erste i-a prelungit lui Treichl anul trecut mandatul de CEO, până la jumătatea anului 2020.

Mandatul actual expiră în vara lui 2017, însă administratorii băncii au vrut probabil să dea un semnal de continuitate şi stabili­tate în ceea ce priveşte activitatea Erste şi au anunţat în avans prelungirea man­datului şe­fu­lui băncii austriece, nelăsând loc de zvonuri.

Andreas Treichl devine astfel unul din­tre cei mai longevivi şefi de bancă mare în Euro­pa, cu peste 20 de ani petrecuţi ca CEO al Erste, una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est.

El este în acelaşi timp CEO al băncii şi chairman al boardului fundaţiei Erste Stif­tung, principalul acţionar al Erste Group, având şi statutul acţionar persoană fizică al băncii pe care o conduce.

Operaţiunile din România ale Erste sunt atent supravegherate de Treichl, care este şi vicepreşedinte al consiliului de supraveghere al BCR, el implicându-se direct în selecţia managementului băncii.

Erste Bank este cea mai mare compa­nie de la Bursa de Valori Bucureşti, având o capitalizare bursieră de 11 miliarde de euro.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: