Angajat cu Carte de Muncă VS Freelancer

Să fii propriul tău stăpân este visul celor mai mulţi dintre angajaţi. Puţini sunt cei care au şi curajul de a lua o astfel de decizie.

Există însă şi persoane care nu şi-ar putea imagina viaţa profesională în afara unei organizaţii. Dincolo de opţiunea personală, există, obiectiv vorbind, avantaje şi dezavantaje pentru fiecare dintre cazuri.

Angajat cu Carte de Muncă

AVANTAJE
 Statutul de angajat cu contract de muncă aduce cu sine o serie de drepturi, începând de la încasarea lunară a unui salariu, până la acela de a fi reprezentat de către un sindicat.
 Angajatul are un venit fix, garantat, pe care îl primeşte lunar, la o dată stabilită prin contract. Plata salariului de către un angajator atrage după sine şi siguranţa plăţii contribuţiilor sociale care îi conferă angajatului o protecţie. Prin sistemul public de asigurări, angajatul are o serie de drepturi în ceea ce priveşte sănătatea sau ajutorul de şomaj şi, nu în ultimul rând, dreptul la pensie, la finalul perioadei de muncă.
 De asemenea, în caz de îmbolnăvire, angajatul beneficiază de concediu medical plătit.
 Un angajat cu carte de muncă are dreptul la concediu de odihnă plătit şi la zilele declarate libere la nivel naţional.
 Spre deosebire de freelanceri, angajaţii cu contract de muncă au posibilitatea de a contracta mai uşor un credit bancar, contractul reprezentând o dovadă solidă în faţa instituţiei creditoare.
 Munca în cadrul unei echipe poate reprezenta un factor motivant pentru angajat, o modalitate de a căpăta experienţă şi de a învăţa de la superiori şi/sau de la alţi colegi.
 În cazul unei erori profesionale, răspunderea şi asumarea este împărţită pe scară ierarhică.
 Nu în ultimul rând, lucrând pentru un anumit brand sau companie cu o reputaţie bună, CV-ul va cântări mai mult în ochii viitorului angajator. De asemenea, angajatul resimte o anumită satisfacţie atunci când lucrează pentru o anumită companie.

DEZAVANTAJE
 Tot ceea ce reprezintă avantajele freelancingului se constituie în dezavantaje ale muncii în situaţia unui angajator unic.
 Neexistând posibilitatea de a lucra la mai multe proiecte, pentru mai multe companii în acelaşi timp, salariul unui angajat poate fi considerabil mai mic decât cel al unui freelancer.
 Angajatul clasic este condiţionat de respectarea unui program fix, în care trebuie să-şi îndeplinească sarcinile şi să-şi respecte deadline-urile.
 Mai mult, impunerea unui program fix reprezintă un factor de stres pentru angajat, care trebuie să nu întârzie la birou şi să ajungă la ora începerii programului. În cele mai multe cazuri, sunt ore de vârf, ceea ce face ca în marile oraşe timpul pierdut cu deplasarea să fie unul semnificativ.
 Alegerea locuinţei şi a domiciliului este condiţionată şi ea de oraşul în care se află  firma angajatoare.
 Dincolo de asta, în cazul angajatului clasic de birou, există presiunea venită din partea şefilor care trasează sarcini şi fac agenda salariaţilor pe care îi au în subordine.
 Un alt dezavantaj este şi acela al riscului de concediere, apărut fie din cauza restructurării companiei, fie din cauza şefilor ierarhici.

Freelancer
Daniel Simion lucrează pe cont propriu, ca editor multimedia, de mai mulţi ani. Și asta după ce ani la rând a fost senior editor în cadrul unei mari agenţii de producţie pentru reclamele de televiziune. A vrut să facă o schimbare când a realizat că nu mai avea timp pentru viaţa personală şi pentru familie. „Eu dădeam 100% carierei mele, punând-o mai presus de toate”, spune Simion. Azi, la câţiva ani după ce a început să lucreze ca freelancer, munceşte maximum cinci-şase ore pe zi şi câştigă lunar peste 2.000 de dolari. Fără şefi şi program fix, freelancerul lucrează concomitent la mai multe proiecte, pentru companii din afara ţării. Povestea lui Simion reprezintă un exemplu al unui fenomen care începe să prindă tot mai mult teren şi despre care unii susţin că ar reprezenta chiar viitorul muncii.

AVANTAJE
 După cum spune Kjetil J. Olsen, vicepreşedintele platformei de freelancing Elance pentru Europa , marele avantaj al muncii pe cont propriu este acela că poţi lucra de oriunde, chiar şi dintr-o piscină.
 Mai mult, freelancerul nu trebuie să locuiască în oraşul în care compania îşi are sediul, ca în cazul unui angajat permanent.
 Fără să fie legat de un birou, scuteşte astfel timpul necesar deplasării până la locul de muncă şi înapoi.
 Un alt avantaj este şi acela că nu trebuie să respecte un anumit cod vestimentar necesar muncii de birou.
 Cei care muncesc pe cont propriu îşi respectă deadline-urile, dar nu sunt condiţionaţi de un program fix. Pe lângă faptul că lucrează unde vor, ei lucrează şi când vor, în afara unor ore stabilite în fişa postului.
 Lucrează după propriul bioritm, noaptea sau ziua, şi fac pauză oricând doresc.Și pentru ei ziua are tot 24 de ore, numai că au libertatea de a munci în oricare dintre ele.
 Un alt avantaj major este lipsa şefilor şi a presiunii venită din partea acestora. Ca freelancer, eşti propriul tău şef, după cum spune Olsen.
 În locul şedinţelor lungi, cei mai mulţi dintre freelanceri folosesc tehnologiile şi computerul. E-mailul şi Skype-ul devin cuvinte cheie în comunicarea dintre freelancer şi compania pentru care realizează un proiect.
 Lucrând la mai multe proiecte în acelaşi timp, freelancerul ajunge să câştige mult mai bine decât un angajat care lucrează cu normă întreagă pentru o singură companie. Adesea, veniturile lor lunare depăşesc 1.500 de euro şi pot ajunge până la 5.000 de euro. Mai mult, dacă freelancerul preferă timpul liber în locul banilor, el poate să muncească mai puţin, contractând mai puţine proiecte.
 În perioada 2007-2012, freelancerii din România care lucrează în domeniile on-line, pentru proiecte precum cele din IT, design, aplicaţii mobile, marketing, traduceri sau administrare, au câştigat 16,4 milioane de dolari, potrivit platformei de freelancing şi muncă on-line Elance.
 România se situează astfel pe locul al şaptelea în lume, după veniturile obţinute de freelancerii on-line. Potrivit aceleiaşi surse, un freelancer român este plătit în medie cu 15 dolari/oră, ei contractând în special proiecte din SUA, Australia, Anglia şi Canada.
 Un alt avantaj este şi acela al existenţei unor astfel de platforme, unde forţa de muncă se întâlneşte cu cererea companiilor, respectiv cu proiectele pentru care aceştia vor să „angajeze”. Cu un scurt interviu desfăşurat pe Skype, freelancerul este angajat pe diferite proiecte.
 De asemenea, potrivit lui Olsen, cei mai mulţi dintre freelanceri devin antreprenori după o perioadă, dezvoltându-şi propria afacere.
 În aceste condiţii, Kjetil J. Olsen consideră că fenomentul freelancingului va lua amploare, iar flexibilitatea va deveni principala caracteristică a muncii.

DEZAVANTAJE
 Principalul dezavantaj este acela că freelancingul aduce venituri mai puţin sigure decât existenţa unui contract de muncă. Deşi o activitate pe cont propriu poate aduce mai mulţi bani decât un contract de muncă, veniturile nu sunt constante.
 De asemenea, freelancerul trebuie să-şi plătească singur contribuţiile de asigurări de sănătate şi pensii.
 În acelaşi timp, cel care munceşte pe cont propriu trebuie să îşi caute singur proiectele şi, mai ales, să intre în competiţie cu alţi freelanceri care prestează aceleaşi servicii.
 În aceste condiţii, nu există siguranţa unui venit fix, pentru că în freelancing primeşti exact atâţia bani de cât ai muncit.
Munceşti mult, primeşti mult, munceşti puţin, primeşti puţin.
 Există persoane care, în lipsa unui program fix, în cadrul unui birou, nu se pot concentra asupra sarcinilor pe care le au de îndeplinit şi nu reuşesc astfel să le ducă la bun sfârşit.
Mai mult, în lipsa unei supravegheri venite din partea şefilor, ei şi-ar putea neglija sarcinile. Este vorba despre ceea ce specialiştii numesc lipsa unei discipline a muncii.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: