Divizia de servicii la sonda a Rompetrol a trecut pe pierderi, din cauza prabusirii preturilor la titei

Rompetrol Well Services, divizia românească de servicii petroliere a KMG International, din grupul kazah de stat KazMunayGaz, a trecut pe pierderi anul trecut, cu un rezultat net negativ de 2,14 milioane lei, după ce obținuse un profit net de 8,85 milioane lei în 2014.

Cifra de afaceri a companiei a scăzut cu peste 43%, la 49,97 milioane lei, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au diminuat doar cu 32,6%, la 53,96 milioane lei.

“Activitatea operațională a companiei a fost în mod real afectată de contextul economic global în industria de petrol și gaze, factorul determinat fiind scăderea drastică a prețului petrolului brut. Efectele scăderii prețului petrolului – amânarea proiectelor importante de explorare și producție a hidrocarburilor, convenționale sau neconvenționale, reducerea investițiilor, diminuarea severă a cererii pentru servicii la sondă – s-au resimțit din plin și în piețele pe care este activă compania”, se arată în raportul preliminar pe 2015 al Rompetrol Well Services.

În documentul citat se mai menționează că prăbușirea prețului barilului de petrol a generat efecte în lanț, principalii operatori petrolieri reducându-și semnificativ bugetele operaționale și de investiții.

De altfel, întreaga industrie a serviciilor petroliere a resimțit din plin anul trecut deprecierea masivă a cotațiilor la țiței. Potrivit datelor INS, industria de servicii anexe extracției de petrol și gaze a cunoscut în 2015 o comprimare de aproape 40% față de 2014.

Prețul mediu al țițeiului Brent a fost anul trecut de 52,35 dolari/baril, în scădere cu peste 47% față de 2014 (99,03 dolari/baril). Rompetrol Well Services este controlată de KMG International, cu 73% din acțiuni.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: