Electromagnetica estimeaza pentru 2016 venituri in scadere la jumatate fata de anul trecut si revenirea pe profit

Producătorul de corpuri de iluminat Electromagnetica Bucureşti (ELMA), care are şi afaceri de producere şi furnizare de energie, estimează pentru acest an venituri de 182,4 milioane lei, în scădere la jumătate faţă de nivelul de anul trecut, din cauza restrângerii activităţii de furnizare de energie, însă se aşteaptă să revină pe profit, după pierderi de 22,7 milioane lei în 2015, potrivit datelor furnizate de companie, la solicitarea News.ro.

Compania estimează pentru 2016 un profit brut de 3 milioane lei.

Electromagnetica a înregistrat anul trecut venituri de 383 milioane lei, însă bugetul pe 2016 prevede venituri de doar 182,4 milioane lei (40,1 milioane euro), în scădere cu 52,4%, “ca urmare a restrângerii activităţii de furnizare de energie”, arată datele transmise către News.ro de companie.

Electromagnetica deţine, din 2006, zece microhidrocentrale în judeţul Suceava, cu o putere instalată de 5,4 MW, şi este înregistrat la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca furnizor de energie electrică.

Societatea şi-a planificat investiţii de 14,3 milioane lei în acest an, “în funcţie de disponibilităţile băneşti”, potrivit bugetului propus spre aprobare acţionarilor, într-o şedinţă programată în 21 aprilie. În anul 2015, compania a investit doar 2,3 milioane lei.

“Investiţiile vor fi orientate cu precădere în instalaţii tehnice, echipamente tehnologice şi SDV-uri (scule, dispozitive şi verificatoare, n.r.), dar şi în lucrări de construcţii şi de modernizare a unor clădiri”, se menţionează în documentul transmis de companie.

Anul trecut, 28% din producţia Electromagnetica a mers la export, în Italia, Germania, Franţa, Bulgaria şi Serbia.

“Tehnologia de iluminat cu LED a câştigat teren pe piaţa românească în ce priveşte iluminatul industrial, comercial, stradal şi rezidenţial. Cu excepţia iluminatului casnic, toate celelalte segmente de piaţă se pretează la soluţii de iluminat de mari dimensiuni. Apreciem că cel mai dinamic segment de piaţă în 2016 va fi cel de iluminat public”, spun reprezentanţii Electromagnetica.

Compania mizează pe investiţiile realizate în modernizarea reţelelor de distribuţie, care au încetinit în 2014, dar au dat semne de revenire în 2015, evoluţie care ar putea susţine cererea de produse pe care le fabtrică.

“Estimăm că şi în 2016 se va menţine tendinţa actuală, ţinând cont de preocuparea reglementatorului pieţei şi a operatorilor de reţele de a implementa soluţii de contorizare inteligentă şi de administrare inteligentă a reţelelor electrice”, spun oficialii companiei.

Societatea produce echipamente de distribuţie şi măsurare a energiei electrice, soluţii de iluminat cu LED, subansamble electrice şi electronice, subansamble auto şi sisteme de siguranţă a traficului feroviar.

Electromagnetica (ELMA) este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 101,4 milioane de lei, calculat la preţul de închidere de vineri, de 0,15 lei/acţiune. Cel mai mare acţionar al Electromagnetica este asociaţia salariaţilor, care deţine 29,6% din capitalul social, în timp ce SIF Oltenia are o participaţie de 25,2%.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: