Săptămâna viitoare, pe 20 aprilie, expiră perioada de şase luni în care Fondul Proprietatea (FP) nu a avut voie să vândă din deţinerea sa de acţiuni la Romgaz. Expirarea perioadei nu înseamnă că fondul îşi va vinde acţiunile, mai ales că analiştii susţin că toate companiile listate din portofoliul FP sunt un potenţial de „sell“.
Fondul Proprietatea a rămas cu o deţinere de 5,85% din capitalul Romgaz, participaţie evaluată în prezent la 606 milioane de lei după ce pe 20 octombrie 2015 a vândut pe bursele de la Bucureşti şi Londra un pachet de 4,15% din capitalul companiei pentru 456 milioane de lei. Ca urmare a vânzării, fondul trebuie să respecte o perioadă de şase luni în care nu îi este permis să mai vândă alte acţiuni Romgaz, perioadă numită şi „lock-up“.
Vânzarea de acţiuni Romgaz s-a realizat la un discount de 6% faţă de preţul din piaţă. De pe 20 octombrie până în prezent, acţiunile Romgaz s-au depreciat cu 8,6%, faţă de o scădere de 4,2% a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti. Fondul a mai vândut pe 17 iunie 2014 un pachet de circa 5% din Romgaz, tot la un discount de 6% faţă de preţul din piaţă, pentru o sumă totală de 645 mil. lei.
O altă dată importantă pentru fond este data de înregistrare pentru încasarea dividendelor de la Romgaz, stabilită pentru 5 iulie. Fondul are de încasat dividende de 60 milioane de lei de la Romgaz, printre cele mai mari. De la Hidroelectrica, fondul ar avea de încasat dividende de circa 190 milioane de lei, presupunând că Hidroelectrica îşi va menţine aceeaşi rată de distribuţie ca anul trecut. De la Petrom, a doua cea mai valoroasă companie din portofoliu, fondul nu va mai încasa dividende în acest an ca urmare a înregistrării de pierderi. Însă fondul va avea de încasat pentru prima oară dividende de la Banca Transilvania, în cuantum de 33,8 milioane de lei, şi de la BRD SocGen în cuantum de 8 milioane de lei.
„Oricare dintre companiile listate din portofoliul Fondului Proprietatea pot fi considerate potenţiale ţinte de vânzare“, a spus Dana Mândru, analist la casa de brokeraj Swiss Capital.
Cele mai lichide deţineri ale FP sunt acţiunile OMV Petrom (19% din capitalul companiei) în valoare de 2,56 mld. lei, acţiunile Romgaz (5,9% din capitalul companiei) în valoare de 606 mil. lei, acţiunile BRD (3,64% din capitalul băncii) în valoare de 254 milioane de lei şi cele deţinute la Banca Transilvania (2,87% din capitalul băncii) în valoare de 235 mil. lei. De nivelul de cash din portofoliu depinde şi o eventuală reluare a unei oferte publice de răscumpărări, în condiţiile în care cea anunţată la începutul anului a fost amânată din cauza turbulenţelor financiare şi a scăderilor agresive de pe burse.
De asemenea, fondul va avea nevoie de cash pentru a finaliza cel de-al şaselea program de răscumpărări, din care mai are de achiziţionat acţiuni în valoare de circa 518 mil. lei, dar şi cel de-al şaptelea program ce vizează 204,8 mil. acţiuni. La finalul lunii iunie, fondul ar urma să înceapă distribuţia a circa 550 mil. lei către acţionari din capitalul propriu prin reducerea valorii nominale a acţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei.
La finalul lunii februarie, fondul avea lichidităţi în conturi de circa 225 mil. lei, la care se vor adăuga pe parcursul anului dividendele plătite de companiile din portofoliu (estimate de fond la circa 560 mil. lei). Cash-ul poate creşte şi prin accesarea împrumutului de circa 500 mil. lei de la Citi Bank.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.04.2016