Fondul Proprietatea, aproape de ridicarea interdictiei de vanzare de actiuni la Romgaz

Săptămâna viitoare, pe 20 aprilie, expiră perioada de şase luni în care Fondul Proprietatea (FP) nu a avut voie să vândă din deţinerea sa de acţiuni la Romgaz. Expirarea perioadei nu înseamnă că fondul îşi va vinde acţiunile, mai ales că analiştii susţin că toate companiile listate din portofoliul FP sunt un potenţial de „sell“.

Fondul Proprietatea a rămas cu o deţinere de 5,85% din ca­pitalul Romgaz, parti­ci­paţie evaluată în prezent la 606 milioane de lei după ce pe 20 octombrie 2015 a vândut pe bur­sele de la Bucureşti şi Londra un pachet de 4,15% din capitalul companiei pentru 456 milioane de lei. Ca urmare a vânzării, fondul trebuie să respecte o perioadă de şase luni în care nu îi este permis să mai vândă alte acţiuni Romgaz, perioadă numită şi „lock-up“.

Vânzarea de acţiuni Romgaz s-a realizat la un discount de 6% faţă de preţul din piaţă. De pe 20 octombrie până în prezent, acţiunile Romgaz s-au depreciat cu 8,6%, faţă de o scădere de 4,2% a indicelui BET, principala re­ferinţă a bursei de la Bucureşti. Fondul a mai vândut pe 17 iunie 2014 un pachet de circa 5% din Romgaz, tot la un discount de 6% faţă de preţul din piaţă, pentru o sumă totală de 645 mil. lei.

O altă dată importantă pentru fond este data de înregistrare pentru înca­sarea dividendelor de la Romgaz, sta­bilită pentru 5 iulie. Fondul are de încasat dividende de 60 milioane de lei de la Romgaz, printre cele mai mari. De la Hidroelectrica, fondul ar avea de încasat dividende de circa 190 milioane de lei, presupunând că Hidroelectrica îşi va menţine aceeaşi rată de distribuţie ca anul trecut. De la Petrom, a doua cea mai valoroasă companie din portofoliu, fondul nu va mai încasa dividende în acest an ca urmare a înregistrării de pierderi. Însă fondul va avea de încasat pentru prima oară dividende de la Banca Transilvania, în cuantum de 33,8 milioane de lei, şi de la BRD SocGen în cuantum de 8 milioane de lei.

4-romgaz

„Oricare dintre companiile listate din portofoliul Fondului Proprietatea pot fi considerate potenţiale ţinte de vânzare“, a spus Dana Mândru, analist la casa de brokeraj Swiss Capital.

Cele mai lichide deţineri ale FP sunt acţiunile OMV Petrom (19% din ca­pitalul companiei) în valoare de 2,56 mld. lei, acţiunile Romgaz (5,9% din ca­pitalul companiei) în valoare de 606 mil. lei, acţiunile BRD (3,64% din ca­pi­talul băncii) în valoare de 254 milioane de lei şi cele deţinute la Banca Tran­sil­vania (2,87% din capitalul băncii) în va­loa­re de 235 mil. lei. De nivelul de cash din portofoliu depinde şi o eventuală re­luare a unei oferte publice de răs­cum­părări, în con­diţiile în care cea anunţată la înce­putul anului a fost amânată din cauza tur­bu­lenţelor financiare şi a scăderilor agresive de pe burse.

De asemenea, fondul va avea ne­voie de cash pentru a finaliza cel de-al şa­selea program de răscumpărări, din care mai are de achiziţionat acţiuni în va­loare de circa 518 mil. lei, dar şi cel de-al şaptelea program ce vizează 204,8 mil. acţiuni. La finalul lunii iunie, fon­dul ar urma să înceapă dis­tr­i­bu­ţia a circa 550 mil. lei către acţionari din ca­pi­talul propriu prin reducerea va­lorii no­minale a acţiunii de la 0,9 lei la 0,85 lei.

La finalul lunii februarie, fondul avea lichidităţi în conturi de circa 225 mil. lei, la care se vor adăuga pe parcursul anului dividendele plătite de companiile din portofoliu (estimate de fond la circa 560 mil. lei). Cash-ul poate creşte şi prin accesarea împrumutului de circa 500 mil. lei de la Citi Bank.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.04.2016


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: