Fondul Proprietatea estimeaza ca Hidroelectrica valoreaza 3,8 miliarde euro, iar CNAB – circa 850 milioane euro

Fondul Proprietatea a actualizat în ultima lună a anului trecut valoarea participațiilor din portofoliu, cea mai importantă deținere fiind considerată participația de 19,94% din acțiunile companiei de stat Hidroelectrica, care valorează 3,38 miliarde lei, arată raportul financiar publicat miercuri de Fond.

La o valoare de 3,384 miliarde lei pentru 19,94%, valoarea întregii companii Hidroelectrica este, astfel, estimată la 16,97 miliarde lei, echivalent cu 3,77 miliarde euro, la cursul actual de schimb, potrivit calculelor News.ro. pe baza datelor publicate de FP.

Hidroelectrica este principala candidată, dintre companiile de stat, pentru o listare la bursă în următorul an, însă o astfel de mișcare depinde de decizia Guvernului.

Dintre companiile de stat nelistate la bursă la care FP are acțiuni, următoarea cea mai valoroasă după Hidroelectrica este Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează cele două aeroporturi din zona Capitalei – Otopeni și Băneasa.

Pachetul de 20% din acțiunile CNAB deținut de FP este evaluat, la 31 decembrie 2016, la 761 milioane lei, astfel că întreaga companie valorează de cinci ori mai mult, adică 3,8 miliarde lei (circa 845 milioane euro, la cursul actual).

Dintre companiile controlate de stat, următoarea ca valoare din portofoliul deținerilor FP este Administrația Porturilor Maritime, care administrează Portul Constanța și câteva porturi mai mici de la Marea Neagră (Mangalia, Midia și portul turistic Tomis).

Participația de 19,99% din acțiunile companiei este evaluată la 216 milioane lei, astfel că valoarea întregii companii este estimată la 1,08 miliarde lei (240 milioane euro).

Societatea Națională a Sării SA, monopolul sării din România, are o valoare totală estimată la 369,5 milioane lei (82 milioane euro), în condițiile în care pachetul de 48,99% din acțiuni deținut de FP este evaluat la 181 milioane lei.

La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea avea active de 11,4 miliarde lei, față de 12,1 miliarde lei la finalul anului precedent.

Fondul Proprietatea avea la finalul lui 2016 participații la 45 de companii, din care 13 listate la bursă și 32 nelistate, atât societăți private, multe dintre ele controlate de stat. Dividendele acordate de companii generează cele mai importante câștiguri pentru Fond.

Fondul Proprietatea este administrat, din septembrie 2010, de către Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom, sucursala București.

La presiunea unor fonduri speculative care au participații importante în cadrul Fondului Proprietatea, administratorii au recurs în ultimii ani la lichidarea mai multor participații și la diminuarea capitalului social, pentru a le aduce câștiguri cât mai mari acționarilor.

Fondul Proprietatea, creat în 2005 pentru a-i despăgubi pe românii care au avut proprietăți confiscate de regimul comunist, este listat la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 9 miliarde lei (2 miliarde euro), la ultimul preț de închidere, de 0,894 lei/acțiune.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: