Foraj Sonde Videle da dividende cu castig de 23%. Florin Sever Raicu, principalul actionar, va incasa dividende de 2,9 milioane de lei

Conducerea Foraj Sonde Videle (FOJE), companie de foraj petrolier listată pe sistemul alternativ de tranzac­ţionare AeRO, a propus distribuţia unui dividend brut pe acţiune de 2,75 lei din profitul realizat în 2015, echivalentul unui randament de 23% – printre cele mai mari de pe bursă.

Profitul net realizat anul trecut a fost de 6,8 milioane de lei, iar suma propusă drept di­vi­dend este de 3,5 mi­lioane de lei, însem­nând o rată de dis­tribuţie a divi­dendului de 51%. Compania nu a mai dis­tri­buit divi­dende din anul 2008. Acţiunile FOJE au crescut ieri cu peste 16%, atingând cotaţia de 13,3 lei/unitate, inves­ti­torii reacţionând la anunţul făcut de companie.

În 2015, Foraj Sonde Videle a ra­portat o creştere de 47% a profitului net, până la 6,8 milioane de lei. Acţionarul majoritar al companiei este omul de afaceri Florian Sever Raicu, care va încasa dividende de 2,9 milioane de lei după ce propunerea privind distribuţia profitului va fi aprobată în AGA din data de 16/17 mai. Con­ducerea com­paniei a propus ca 13 iunie să fie data plăţii dividen­delor.

Raicu, fost broker la Carpatica Invest, a intrat în acţionariatul firmei de foraj în 2013, când a preluat pachetul majoritar deţinut de Dafora Mediaş (DAFR). Ulterior, el şi-a consolidat participaţia prin oferte de preluare şi majorări de capital. Foraj Sonde a derulat în perioada cuprinsă între 29 octombrie şi 16 decembrie 2015 o ofertă publică de cumpărare prin care şi-a propus să atragă de la acţionarii săi 130.047 de acţiuni (10% din capital) ofe­rind un preţ de 13 lei/acţiune. Flo­rian-Sever Raicu a marcat un randament de peste 100% din vân­zarea ac­ţiu­nilor în cadrul ofertei, potrivit calculelor ZF.

Anterior ofer­tei, el deţinea cel mai mare pachet de acţiuni – peste 90% din capital –, iar mai mulţi investitori de pe bursă deţineau diferenţa de 9% din capital. Raicu a vândut în cadrul ofertei publice un pachet de 86.774 de acţiuni, sau 66% din totalul acţiunilor vizate de ofertă. El a încasat 1,12 milioane de lei pentru acţiunile vândute. Pachetul vândut de acesta reprezintă 6,6% din capitalul social, astfel că Raicu şi-a redus participaţia la circa 84% din capital.

Capitalizarea bursieră a firmei este în prezent de 17,2 milioane de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.04.2016


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.Alte articole asemanatoare: