Industria farma, rezultate sub impactul reglementarilor

Viitorul imediat al productiei de medicamente sta sub semnul ultimei hotarari de guvern adoptate in 31 octombrie, prin care s-a stabilit o noua metodologie de calcul al preturilor medicamentelor cu prescriptie medicala si plafoanele maxime aplicabile acestora.

Pentru producatorii de medicamente, metodologia ar putea avea efect de bumerang, acestia anticipand ca aproximativ 60% din medicamentele vizate se vor scumpi, fapt care ar conduce la cresterea taxei de clawback asupra preturilor la producatori. Deocamdata, impactul modificarilor legislative nu este reflectat de rezultatele raportate pentru trimestrul al treilea.

Antibiotice Iasi (ATB)

Vanzarile ATB au scazut usor, cu 0.43%, in trimestrul finalizat la 30 septembrie, pana la 83.54 milioane RON. Reducerea cu 24% a cheltuielilor cu materiile prime si cu 8.5% a cheltuielilor totale de exploatare au condus la raportarea unui profit operational de 4 ori mai mare si a unui profit net de 1.36 milioane RON, fata de o pierdere de 695 mii RON in al treilea trimestru al anului trecut.

Profitul net din primele 9 luni a crescut cu 22%, ceea ce ar putea constitui o prima indicatie cu privire la dividendul pe care l-ar putea plati ATB anul viitor. In ultimii ani, compania a distribuit 51% din profitul net actionarilor, iar anul trecut dividendul a fost de 0.020785 RON/actiune.

Cresterea cu 11.23% a cifrei de afaceri in trimestrul al doilea si incheierea unui contract de livrare de produse injectabile care a dublat exporturile catre SUA pentru intregul semestru au generat optimism in ceea priveste evolutia, in general, a exporturilor, dar si a cotatiei ATB pe termen mediu si lung. Deocamdata, trimestrul al treilea nu a confirmat acest trend, facand optimismul moderat usor mai moderat, fara, insa, sa-l anuleze.

Biofarm (BIO)

Nici Biofarm nu a avut un trimestru deosebit in perioada iulie-septembrie, raportand cresterea cifrei de afaceri cu doar 1.14% fata de aceeasi perioada din 2015. Totusi, reducerea cheltuielilor de exploatare cu peste 11%, ca urmare, inclusiv, a diminuarii cheltuielilor cu materiile prime si materialelor cu peste 15%, a permis raportarea unui profit operational cu 58% mai mare, in valoare de 10.2 milioane RON. Profitul net a urcat cu 46%, la 7.8 milioane RON.

In ansamblu, in primele noua luni, profitul net a crescut cu 13%. Biofarm a avut, in general, o rata mare de distributie a profitului net, ceea ce face probabil ca si din profitul acestui an sa distribuie cel putin 60%, dar au fost ani in care rata de distributie s-a ridicat la 68-77%, prin urmare am putea vedea o crestere mai mare a dividendului fata de cresterea profitului net.

Zentiva (SCD)

Zentiva face nota discordanta in al treilea trimestru fata de evolutiile marcate in trimestrele anterioare, comparativ cu aceleasi perioade ale anului trecut, trecand pe minus la nivelul ratelor de crestere ale veniturilor din vanzari, profitului operational si profitului net. Cifra de afaceri neta a scazut cu 2.95% la 103 milioane RON, iar profitul operational a marcat o scadere de 2.5%, pe fondul cresterii cheltuielilor operationale. Profitul net a scazut cu 2.7%, la 20.16 milioane RON.

Cresterile la nivelul ultimei linii din contul de profit sau pierdere, de {etoroCFDrisk}% in primul trimestru si 109% in al doilea trimestru, asigura inca un plus de 36%, pana la 52.5 milioane RON, al profitului net inregistrat in primele noua luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2015.

Rezultatele financiare bune din prima jumatate a anului au fost umbrite de cele din trimestrul trei, dar si de incertitudinea privind activitatile companiei generata de anuntul grupului Sanofi ca intentioneaza sa vanda divizia de medicamente generice din Europa. Procesul va fi unul de lunga durata, cel mai probabil, iar efectele dificil de estimat fac, deocamdata, acest titlu unul mai putin atractiv.

Distributie si vanzari de medicamente in farmacii

Companiile listate cu activitati de distributie de medicamente si vanzare in farmacii au inregistrat cifre de afaceri in scadere in primul semestru din 2016 fata de aceeasi perioada din 2015, urmate de cresteri in trimestrul al treilea.

Am asistat la o reasezare a sectorului in acest an, dupa insolventele unor distribuitori, separarea activitatilor de distributie de cele de vanzare cu amanuntul, impusa prin lege, si reducerile de preturi la medicamente in 2015.

Ultima hotarare de guvern privind calculul preturilor la medicamente ar trebui sa aiba efecte favorabile sectorului daca se pastreaza forma actuala. Companiile listate au mentinut la noua luni forme de raportare care includ ambele tipuri de activitati, pentru comparabilitate.

Ropharma (RPH)

Ropharma a raportat venituri din activitatile de distributie si vanzare cu amanuntul in farmacii (in care veniturile nete din vanzari au o pondere de aproape 100%), in crestere cu 11% in trimestrul al treilea, fata de aceeasi perioada din 2015 si un profit net mai mare cu 113%. Astfel, veniturile din exploatare au fost de 117.9 milioane RON, iar profitul net de 2.76 milioane RON.

Potrivit companiei, aceste cresteri s-au datorat majorarii volumului de unitati fizice vandute si imbunatatirii mixului de vanzari. Ropharma a mai precizat ca “produsele deficitare” continua sa determine pierderi in realizarea de venituri, valoarea acestora fiind compensata de prescriptiile realizate in cadrul programelor nationale de sanatate.

Farmaceutica Remedia (RMAH)

In cazul Farmaceutica Remedia, cifra de afaceri neta a inregistrat un plus de 8.13% in trimestrul trei fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 66.97 milioane RON. Veniturile operationale au crescut usor mai mult decat cheltuielile operationale, astfel incat profitul operational a crescut cu 27.6%, la 110 mii RON. Reducerea profitului financiar, generat de diferentele de curs valutar, au condus la afisarea unui profit net de 78 mii RON, cu aproape80% mai mic decat in trimestrul al treilea din 2015.

RMAH a continuat si in al treilea trimestru sa-si extinda reteaua de farmacii, in special in Bucuresti. Reprezentantii companiei preconizeaza ca vor finaliza acest an pe profit si ca, incluzand impactul ultimelor reglementari cu privire la pretul medicamentelor, vor inregistra o crestere a cifrei de afaceri in 2017.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: