Invata sa “citesti” cifrele companiilor si sa iti faci propriile rapoarte de analiza

p_169042_760x420-00-65

Inainte, dar chiar si dupa ce ati cumparat actiunile unei companii, cel mai probabil veti fi interesati sa stiti care sunt perspectivele respectivei societati. In acest scop, majoritatea investitorilor individuali apeleaza fie la rapoartele de analiza realizate de bancile si casele de brokeraj din piata, fie incearca sa isi formeze o impresie pe cont propriu despre companie.

Raluca Florea, analist BCR in cadrul departamentului Pietei de Capital, a creionat o metoda simpla care trebuie urmata atunci cand un investitor incearca sa “citeasca” o companie. Astfel, intr-o abordare “de sus in jos” (“top down approach”), primul lucru la care investitorul trebuie sa se uite este ECONOMIA.

  • Este economia in crestere?
  • Politicile fiscale si monetare sunt expansioniste sau conservatoare?
  • Cum evolueaza si care sunt perspectivele viitoare ale principalilor indicatori economici (puterea de cumparare, salariul mediu, cererea interna, investitiile straine directe)?

Urmatorul pas al analizei este reprezentat de o privire mai atenta asupra SECTORULUI din care compania face parte.

  • Vorbim despre o companie dintr-un sector ciclic (ale carei afaceri scad si cresc in functie de sezon. Ex: hoteluri si companiile de turism) sau non-ciclic (afacerile sunt relativ constante. Ex: producatori de electricitate, companii din industria alimentara)
  • politici si decizii guvernamentale care influenteaza respectivul sector (ex:noua taxa pe constructii speciale)
  • care sunt principalele provocari din respectivul sector (ex: competitie prea mare, industrie cu o imagine negativa in media, lipsa informatiilor/transparenta scazuta, etc)
  • puterea de negociere cu furnizorii si clientii

In final, atentia investitorului trebuie sa fie indreptata catre COMPANIE in sine.

  • analizarea datelor financiare ale companiei
  • atentie sporita la declaratiile administratorilor si managerilor companiei
  • realizarea propriilor estimari bazandu-ne pe datele stranse pana acum

– evaluarea companiei (in comparatie si cu alte societati din domeniu, romanesti sau straine)

Ce este de fapt evaluarea unei companii?

Atunci cand un investitor incearca sa decida daca actiunile unei companii merita sau nu cumparate, prima intrebare care se pune este daca respectivele titluri sunt subevaluate sau supraevaluate. Valoarea unei companii este determinata de o intreaga gama de factori si indicatori, asa ca rareori vom intalni doi analisti sau investitori care sa aiba evaluari absolut identice pentru o actiune.

Totusi, o companie listata pe bursa are permanent o evaluare oficiala, aceasta fiind reprezentata de capitalizare (pretul unei actiuni inmultit cu numarul total de actiuni).

In rapoartele de analiza ale firmelor de brokeraj veti gasi insa de fiecare data referiri la indicatorul PER, sau P/E (Price/Earnings). Acesta este cel mai cunoscut indicator de evaluare si se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune (profitul impartit la numarul total de actiuni inregistrat de companie). Indicatorul PER este important pentru ca arata durata de recuperare a unei investii in actiuni din profiturile anuale ale companiei.

Un nivel ridicat al PER indica in general ca o actiune este supraevaluata sau poate de asemenea indica faptul ca investitorii se asteapta la o crestere a profitului companiei in viitor, in vreme ce un nivel scazut al PER poate arata ca actiunea este subevaluata. Totusi, este extrem de important sa nu luati o decizie de cumparare/vanzare bazandu-va exlusiv pe indicatorul PER al unei singure companii. Analistii recomanda sa comparati nivelul PER cu cel al altor companii din domeniu (peer group comparison).

Enterprise Value (EV) este, de asemenea, o masura a valorii unei companii folosita de analisti in rapoartele pe care le realizeaza. Nivelul EV se calculeaza adunand capitalizarea companiei cu datoriile pe termen lung si scurt ale acesteia, si scazand numerarul si echivalentele de numerar. Enterprise Value este practic evaluarea afacerii in sine, neinfluentata de modul in care aceasta se finanteaza.

In rapoartele realizate (vezi exemplul din articol), analistii adesea fac referire la raportul EV/EBITDA si EV/Sales. EBITDA reprezinta profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare. Potrivit analistilor firmei de brokeraj Tradeville, comparatia cu EBITDA este cea mai fireasca pentru Enterprise Value, avand in vedere ca aceasta ia in calcul procesul operational in sine.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.