Lanțul rusesc de magazine Berezka face bani frumoși din afacerile derulate în România. În 2023, a raportat venituri de 5,7 milioane de euro.
Berezka se dezvoltă de la an la an în România, în ciuda războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Veniturile din 2023 au fost cu 1,5 milioane mai mari decât în 2021.
Arseni Bulakov, proprietarul Berezka, a plecat din Rusia în 2009, dând vina pe Vladimir Putin și tirania cu care îi distruge țara natală. A plecat de acolo împreună cu familia și s-a stabilit în Bulgaria, la Varna. A început să dezvolte rețeaua de comerț cu amănuntul, iar din 2014 a pătruns cu afacerea sa și în România.
Citește și Cele cinci greșeli identificate la recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii
Lanțul rusesc Berezka are 13 magazine în România în prezent, iar 11 dintre ele sunt în București. Celelalte două sunt în Brașov și Ploiești. Potrivit datelor depuse de companie la Ministerul Finanțelor, Berezka are 40 de angajați în România, iar lanțul comercial vinde exclusiv produse aduse din străinătate.
„Cele mai căutate la noi sunt produsele din pește și preparatele din bucătăria proprie: salate, chifteluțe, clătite sau plăcinte. Mă bucur nespus că piața produselor tradiționale din diferite țări a crescut. Asta nu înseamnă că cele românești nu sunt dorite. Oamenii au început să călătorească mai mult și doresc diversificare”, a declarat, pentru Libertatea, Natalia Frol, directorul companiei din România.
Veniturile societății rusești au crescut constant în ultimii ani. În 2018 firma a avut venituri de 2,6 milioane de euro. Comparativ, în ultimul an declarat fiscal, 2023, compania a înregistrat, la același capitol, 5,7 milioane de euro. Cum au evoluat veniturile companiei în ultimii ani 2018: 2,6 milioane euro 2019: 2,9 milioane euro 2020: 3,5 milioane euro 2021: 4,2 milioane euro 2022: 4,8 milioane euro 2023: 5,7 milioane euro.
În total, în ultimii șase ani de când se află pe piața din România, firma rusească a adunat venituri de 23,7 milioane de euro. „Am început să importăm din ce în ce mai puțin din Rusia”. Totuși, în ciuda veniturilor din 2023, proprietarul firmei spune că sunt pe pierdere cu 540.000 de euro. „Am avut cheltuieli și investiții destul de mari în firmă”, afirmă compania.
„Anul 2022 a fost mai greu. A trebuit să facem reorganizarea gamei de produse, să facem rebranding și să deschidem propria bucătărie. În următorul an am creat multe locuri de muncă și pentru refugiați (n.r. – ucraineni). Putem spune că ne susținem reciproc”.