Microsoft isi da 10 pentru Windows Vista

Jeff Jones, director de strategie in cadrul diviziei de tehnologie de securitate a Microsoft, a adunat vulnerabilitatile descoperite in primele 90 de zile de „viata“ ale Vista, XP, Mac OS X 10.4, Red Hat Enterprise Linux 4 Workstation (RHEL4WS), Ubuntu 6.06 LTS si Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 10.

„Vista are un profil imbunatatit in ceea ce priveste vulnerabilitatile fata de predecesoarele sale, si un profil semnificativ mai bun decit sistemele de operare comparabile ale competitiei“, sustine Jones pe blogul sau.

Dupa estimarile sale, programul Vista a fost lovit doar de o vulnerabilitate din momentul introducerii sale pe piata enterprise, la sfirsitul lunii noiembrie. Bug-ul, care se afla in motorul de scanare anti-malware folosit de Windows Defender, incorporat in Vista, a fost rezolvat luna trecuta.

Un singur bug poate face cit 100

Prin comparatie, spune Jones, in primele 90 de zile, Windows XP a fost „prins“ cu 14 bug-uri, Mac OS X 10.4 (Tiger) cu 20, Red Hat cu 137, Ubuntu cu 71 si SuSE cu 80.

Chiar la adaugarea vulnerabilitatilor care au fost dezvaluite, dar nu au fost reparate, Vista se afla in fruntea clasamentului. Cele cinci bug-uri ale sale (unul rezolvat, patru facute publice, dar nerezolvate pina la 28 februarie) nu se compara cu cele 18 ale XP, 27 ale Mac OS X, 201 ale Red Hat, 100 ale Ubuntu si 111 ale SuSE.

„Ca indicator timpuriu, cele descoperite aduc vesti bune pentru securitatea Vista“, spune Jones in raportul sau.

Insa prin simpla numarare a vulnerabilitatilor, reparate sau nu, povestea securitatii nu este intreaga, sustine Oliver Friedrichs, director in cadrul echipei de raspuns pe probleme de securitate din Symantec Corp.

„Severitatea unei singure vulnerabilitati are un cuvint major de spus. O singura problema cu un grad ridicat de pericol poate duce la urmatorul vierme Sasser sau Blaster, pe cind un sistem de operare cu mai multe bug-uri, dar cu unele mai putin periculoase, se poate afla in pozitia de a fi mai bine protejat“, a afirmat Friedrichs.

Comparam mere cu pere

De asemenea, a precizat directorul Symantec, comparatia dintre Windows si alte sisteme de operare este intotdeauna dificila, din cauza cotei de piata coplesitoare de care se bucura produsele Microsoft.

Acest lucru face ca „gaurile“ de securitate din Windows sa fie tinte mult mai probabile ale atacurilor.

Friedrichs se intreaba, de asemenea, daca cele 90 de zile de Vista luate in calcul nu compara, cumva, „mere cu pere“, in cazul XP si al altor produse, avind in vedere cele doua etape ale lansarii Vista.
Integral in Cotidianul

Cotidianul, Iulian Enache, 27 mar 2007


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.