Negocierile cu potentialii investitori la Oltchim, suspendate pana la decizia CE privind stergerea datoriilor

Negocierile cu potențialii investitori interesați de Oltchim au fost suspendate și vor fi reluate abia după verdictul Comisiei Europene privind ștergerea datoriilor societății, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai combinatului.

“Concluzia anchetei Comisiei Europene va veni între 20-25 septembrie. Noi estimăm că rezultatul va fi unul pozitiv pentru Oltchim”, a declarat Piperea pentru News.ro.

Avocatul afirmă că a decis să suspende toate negocierile privind privatizarea Oltchim, acestea urmând a fi reluate abia după ce concluzia investigației Comisiei va fi cunoscută.

“Noi am decis să suspendăm orice fel de proceduri și să așteptăm rezultatul Comisiei. Negocierile privind privatizarea sunt pe hold. Sperăm ca până la sfârșitul lunii decembrie să avem semnat un contract în acest sens (cu potențialii investitori, n.r.)”, a precizat avocatul.

Comisia Europeană a lansat în aprilie o investigație aprofundată împotriva României, referitoare la ștergerea de datorii ale Oltchim și continuarea aprovizionării acesteia de către companii de stat, în pofida înrăutățirii situației financiare, pentru a analiza dacă aceste acțiuni respectă reglementările comunitare în domeniul ajutoarelor de stat.

„În urma dificultăților economice întâmpinate de societatea Oltchim și a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acționeze în același mod. Datorită recentei sale reorganizări, situația financiară a Oltchim s-a îmbunătățit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităților economice ale acestei societăți, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, spunea în aprilie comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager.

Comisia va analiza în special acumularea datoriilor față de Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anulările de datorii de către AAAS și diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar și sprijinul acordat Oltchim de două societăți de stat, CET Govora și Salrom, care, în ciuda deteriorării situației financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur și soluții saline.

Conform normelor UE privind ajutoarele de stat, intervențiile publice în activitatea societăților sunt considerate că nu constituie ajutoare atunci când un operator privat ar fi acționat în același mod. Comisia va evalua dacă acesta a fost cazul pentru creditorii publici și furnizorii Oltchim sau dacă, dimpotrivă, măsurile publice au oferit Oltchim un avantaj economic față de concurenții săi și constituie ajutoare de stat.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an și vânzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378,13 milioane lei (84 milioane euro). În primul semestru al anului trecut, Oltchim a raportat vânzări nete de 364,6 milioane lei.

Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă și singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producție. Oltchim a intrat în insolvență, în ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane euro.

Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din sud-estul Europei, iar tatul român deține un pachet de control de 54,8% în cadrul societății.
Combinatul are circa 2.000 de salariați.


(P) Culege roadele unui nou inceput cu imprumutul potrivit. Sume intre 100 si 500 de lei, rate fixe saptamanale sau lunare.



Alte articole asemanatoare: